De beste tips om op je abonnementen te besparen

Een nieuw jaar betekent een grote schoonmaak voor de portemonnee. Dat kun je maar op één manier het beste doen, namelijk door te kijken welke abonnementen je kunt missen. Specifiek doelen we dan op de verschillende abonnementen omtrent streamingdiensten. Anno 2023 zijn het er namelijk enorm veel, maar je hebt ze lang niet altijd nodig.

1. Bekijk de totale kostenpost

De eerste stap om te besparen op de abonnementen is door te kijken naar welke streamingdiensten je allemaal hebt en alle kosten onder elkaar te zetten. Zo krijg je overzicht in wat je allemaal hebt en hoeveel iedere streamingdienst je maandelijks kost. Hierdoor ontdek je soms dat je voor diensten betaald die je helemaal niet gebruikt of dat je vergeten was dat je ze had. Die kun je gelijk opzeggen.

2. Inventariseer en zeg op

Wanneer je al je streamingdiensten op een rijtje hebt staan, is het vervolgens tijd om een inventarisatie te maken. Deze baseer je op het gebruik van de streamingdiensten. Check hiervoor onder andere op je smartphone hoe vaak je de apps gebruikt en leg dit naast het aantal series en films dat naar jouw smaak onmisbaar is per streamingdienst.

Als Netflix slechts periodiek de interesse trekt, is het helemaal niet gek dat je de dienst opzegt. Je kunt immers altijd gemakkelijk de streamingdienst voor een maandje weer nemen om bij een content drop in één keer de serie te bingen. Netflix brengt immers nog steeds vaak haar series in één keer uit. Nadat je de serie gekeken hebt, kun je de streamingdienst weer lozen en zo bespaar je toch weer geld.

Dit riedeltje kun je voor iedere streamingdienst herhalen. Voor sommigen (HBO Max, Disney+) is het wellicht wel handiger om deze te bewaren, omdat deze wekelijks haar series uitbrengen. Vooral Disney+ heeft met een constante stroom aan pakkende series genoeg te bieden om het abonnement te blijven behouden, maar een dienst als Apple TV+ heeft slechts twee of drie keer per jaar een goede serie die je wil zien en dus heb je de dienst veel minder vaak/lang nodig.

3. Profiteer van proefperiodes

Wanneer je een scala van je streamingdiensten opgezegd hebt, valt het ook aan te raden om te profiteren van het feit dat je geen lid meer bent van een dienst. Daarmee doelen we op het feit dat er dan weleens aanbiedingen zijn voor een gratis proefperiode. Zo kun je vaak een paar weken kosteloos profiteren van een streamingdienst. 

Wel valt het aan te raden om alleen van deze proeftijd te profiteren wanneer je daadwerkelijk de tijd hebt. Een proefperiode starten zodat je gratis een paar series of films kan kijken is fantastisch, maar als je vervolgens geen tijd hebt om te kijken heb je er nog niet veel aan. Kies daarom doelbewust je moment om te profiteren van proefperiodes.

4. Kies voor korting

Naast het profiteren van proefperiodes is het ook verstandig om te kiezen voor korting wanneer je wel een abonnement op een streamingdienst neemt. Zo zijn jaarabonnementen doorgaans voordeliger. Aan te raden valt dan ook om hiervoor te kiezen als je een dienst hebt die je het hele jaar wilt blijven gebruiken.

Ook zijn familie abonnementen doorgaans goedkoper. Hierdoor kun je de kosten namelijk verdelen onderling voor iedereen die deelneemt aan dit abonnement. Zo kun je tientallen euro’s per maand besparen. Soms helpt het ook nog weleens door aan te geven dat je een abonnement op wil zeggen. Sommige diensten bieden dan gelijk korting aan en dat is pas echt profiteren!

5. Wissel tussen de diensten

Als laatste is er nog een gouden tip als je geld wil besparen: wissel tussen de streamingdiensten. Door dit te doen heb je als het ware iedere maand een andere streamingdienst. Doordat er tegenwoordig zoveel streamingdiensten zijn, kom je hierdoor vaak pas na een half jaar weer terug bij de streamingdienst waar je eerder op geabonneerd was.

De tijd dat je een dienst hebt, is dus gelimiteerd. In die tijd ben je dan ook sneller geneigd om te kijken wat de dienst te bieden heeft. Op die manier kijk je wat je wil zien, de streamingdienst opzeggen en vervolgens doorgaan met de volgende dienst. Ook hier zal na een half jaar weer nieuwe content op staan die je wil zien en zo heb je gestructureerd iedere maand toffe series en/of films om te kijken zonder dat je te veel betaalt.

Het nemen en opzeggen van abonnementen op streamingdiensten was nog nooit zo gemakkelijk als in 2023. Met twee drukken op de knop heb je een abonnement opgezegd en met één druk op de knop ben je alweer lid. Het is wat meer werk met het opzeggen van de diensten en je steeds weer voor een ander abonneren, maar dan bespaar je ook wat! 

De beste tips om geld te besparen

Met deze tips bespaar je flink wat geld op jaarbasis als het aankomt op je abonnementen. Gebruik jij één of meerdere van deze tips of heb jij zelf nog een tip? Laat het ons vooral weten in de beschrijving hieronder!