Check deze steengoede voetbalreeksen op Disney+!
De laatste jaren pakte Netflix al uit met enkele steengoede sportdocumentaires, met als paradepaardjes Sunderland Till I Die en Drive To Survive. Maar ook Disney+ is ondertussen aan een stevige inhaalbeweging bezig. Het streamingplatform zet nog steeds hoog in op reeksen/films die zich afspelen in een betoverende wereld maar deze voetbalreeksen zijn meer dan het bekijken waard.
Welcome to Wrexham
Het verhaal van Wrexham doet een beetje denken aan dat van Sunderland, al speelt het zich wel op een veel lager niveau af. Het Engelse profvoetbal is opgebouwd in verschillende lagen, waarbij de League 2 zowat het laagste niveau is, net boven het amateurvoetbal: de National League. Maar ook in deze competitie spelen er voornamelijk profs, al liggen de lonen er meer in verhouding met wat een ‘normale’ werkmens verdient.
Sinds 2008 is deze club uit Wales reeds actief op dit niveau en door vriend en vijand wordt Wrexham steeds omschreven als een soort slapende reus. The Red Dragons kunnen immers rekenen op een serieuze achterban en dat is nog meer het geval sinds acteurs acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney de club kochten een dikke twee jaar geleden, in volle coronacrisis.
Ryan Reynolds en Rob McElhenney zijn beroemd geworden door hun hoofdrollen in respectievelijk de Deadpool-trilogie en tv-serie ‘It’s always sunny in Philadelphia’. De twee boezemvrienden kennen elkaar via social media en kochten de club voordat ze elkaar ooit in het echt gezien hadden. Het idee om een voetbalclub te kopen kwam van Rob. Hij raakte tijdens de eerste lockdown in 2020 verslaafd aan voetbaldocumentaires als ‘Sunderland till I die’ en Tottenham Hotspurs ‘All or Nothing’. McElhenney vond dat deze documentaires echter te weinig ingingen op het hart van de sport: de fans. Zo kwam de regisseur op het idee een club te kopen en het verhaal van de supporters te vertellen.
Ondertussen staan er al een 17-tal afleveringen op Disney+, waarbij er voortdurend de switch wordt gemaakt tussen de twee acteurs (vaak vanuit Amerika) afgewisseld met de dagelijkse werking en de wedstrijden van Wrexham (inclusief fanbeleving). Het resultaat is een realityreeks die je voortdurend doet smachten naar de volgende aflevering en de vraag of de Welshe club er finaal zal in slagen om terug een niveau hoger aan te treden.
DAT ENE WOORD-FEYENOORD
In de documentaireserie ‘Dat ene woord’ krijgen we een inkijkje achter de schermen bij voetbalclub Feyenoord. In het ‘coronaseizoen’ vallen de prestaties als vanouds tegen. Gelukkig maar, want tragiek en wanbeleid leveren de beste voetbaldocumentaires op.
Ook hier weer werd er gefilmd tijdens het pandemie en dat bleek een meesterzet. Het voetbalseizoen 2020-2021 gaat onmiskenbaar de boeken in als het ‘coronaseizoen’, oftewel: het seizoen waarin voetbalclubs grotendeels gedwongen zonder publiek speelden. Een grote klap voor Feyenoord, want in stadion De Kuip geldt het supporterslegioen als onmisbare ‘twaalfde man’. Toch lijken de zaken er aan het begin van het seizoen best aardig voor te staan. De club is ongeslagen sinds good old-trainer Dick Advocaat het halverwege het seizoen 2019-2020 overnam, en de selectie is grotendeels intact gebleven. Met een beetje geluk kan de club lang bovenin meedraaien met Ajax, PSV en AZ.
Alle ingrediënten voor een mislukt seizoen zijn aanwezig, hoewel Feyenoord in het begin nog keurig meedraait. Maar al snel loopt het helemaal mis. De club wordt uitgeschakeld in de Europa League, de blessuregevallen stapelen zich op, er zijn opstootjes in de kleedkamer, en de trainer valt zijn spelers meermaals publiekelijk af. Het medicijn in de winterstop? Een iets te corpulente, oudere spits uit Argentinië die amper lijkt te kunnen lopen. De directie werkt zich op de achtergrond suf om de club toekomstbestendig te maken, maar wat de documentaire vooral blootlegt, is het beeld van een explosieve club die van crisis naar crisis hobbelt.