Kijktip Netflix: Amerikaanse held wordt weerzinwekkende moordenaar

Netflix scoorde afgelopen jaar met de topreeksen ‘The Tinder Swindler’ en ‘Dahmer’ op het vlak van True Crime. De nieuwe docu ‘The Hatchet Wielding Hitchhiker’ lijkt in eerste instantie niet in het genre te passen. Hij gaat over hitchhiker Kai Lawrence, die viraal gaat na een heldhaftige actie. Maar al snel blijkt dat hij zelf ook niet onschuldig is.

KNUFFELBEER VAN HEEL AMERIKA

De schokkende documentaire The Hatchet Wielding Hitchhiker, die sinds 10 januari te zien is bij Netflix, vertelt het verhaal van de Canadese zorgeloze kerel Kai Lawrence, die in 2013 in één klap een ware sensatie wordt vanwege een filmpje van Fox 26 waarin hij zijn verhaal doet als ooggetuige van een bizar ongeval. De dakloze man komt ogenschijnlijk tussen bij een ruzie met een racistisch motief en wordt door heel Amerika omarmd vanwege zijn grenzeloze spontaniteit.

Kai weet twee mensen te redden door een man te bedreigen met een bijl en zijn verhaal wordt over de hele wereld gedeeld. De lifter belandt zelfs op de bank bij Jimmy Kimmel. Ook wordt er gesproken over een eigen realityserie, maar na een paar maanden wordt hij zélf gearresteerd voor de moord op Joseph Galfy, die dood in zijn huis in New Jersey wordt aangetroffen.

De docu toont een mooi beeld van het hedendaagse Amerika waar uiterlijk vertoon vaak belangrijker is dan de ‘persoon’ zelf. In plaats van Kai te helpen en hem te omringen met de juiste zorgen, wordt de man meteen na het bewuste filmpje in alle media opgevoerd als ware het een pop in een toneelstuk. In de docu komen verschillende mensen aan het woord die als enige doel hadden: zorgen dat ze Kai te pakken kregen en hem vooral op antenne zien te krijgen. Diezelfde mensen zijn dan achteraf compleet verbouwereerd als blijkt dat de man in staat is om te moorden. Van begin tot einde wordt je als kijker vastgegrepen met een gevoel van verbazing, afschuw maar vooral ook een stuk plaatsvervangende schaamte. Absolute kijktip voor een winterse avond!

Ook interessant