Kijktip Disney+: Meesterlijke dramareeks legt groot Amerikaans schandaal bloot
Netflix mag dan wel hoge toppen scheren qua abonnees, ook Disney+ levert met de regelmaat van de klok enkele meesterwerken af. Eentje daarvan lichten we graag voor u uit, niet alleen omdat het een Original is van het streamingplatform maar ook omdat de reeks gebaseerd is op waargebeurde feiten. Dopesick brengt u als kijker een gevoel van walging, verwarring en een onweerstaanbare drang richting rechtvaardigheid.
MILJOENENINDUSTRIE
Dopesick is gebaseerd op de Sacklers. Hun familiebedrijf Purdue Pharma begon in 1986 met de ontwikkeling van het pijnreducerende medicijn OxyContin. Een geneesmiddel dat al snel uitgroeide tot één van de meest verslavende medicijnen uit de Amerikaanse geschiedenis. Een pil die voor velen het opstapje bleek te zijn naar verdovende middelen waar doorgaans binnen no-time al je tanden van uit je bek vallen.
Met een uitgekiende marketingstrategie – gericht op huisartsen en doktoren in staten met veel mijnwerkers, houthakkers, boeren en andere fysieke beroepen – genereerde Purdue Pharma miljarden. Hard werkende Amerikanen werden moedwillig voor de bus gegooid om de bankrekening van een stel hebzuchtige pillendraaiers te spekken. Er werd Russisch roulette gespeeld met hun gezondheid en Amerika stond erbij en keek ernaar.
Met acht afleveringen kijkt deze Disney+ reeks aardig weg. De makers kozen ervoor om steeds te switchen tussen verschillende tijdslijnen en daarbij komen alle gangsterpraktijken van de farmareus aardig aan bod. Uiteraard is er ook prominente aandacht voor het proces dat er achteraf kwam.
In Dopesick laten acteurs Michael Keaton, Will Poulter en Kaitlyn Dever zie hoe het zover heeft kunnen komen in de Verenigde Staten. Showrunner Danny Strong heeft bij het maken van de dramaserie wél op zijn tellen moeten letten. Een rechtszaak was immers nooit ver weg: “Elke letter is door de juridische afdeling van Disney, onder wiens paraplu de serie is gemaakt, tegen het licht gehouden. Ik mocht Purdue Pharma dus geen criminele organisatie noemen, maar wel dat de verantwoordelijken een slechte inborst hadden. Dat verschil zou een eventuele aanklacht kunnen voorkomen.”
In 2019 stierven 70.630 inwoners van de VS als gevolg van een verslaving aan opiaten. 10,1 miljoen Amerikanen maakten ‘misbruik’ van pijnstillers en 1,6 miljoen Amerikaanse burgers hielden daar een afwijking aan over. Voor 2 miljoen Amerikanen bleken pijnstillende medicijnen een ‘gateway drug‘ naar heroïne of een ander verslavend middel. Laat net dat zijn wat OxyContin bij veel patiënten teweeg heeft gebracht.