Ontdek Loena Hendrickx, Europese top in het kunstschaatsen met apart verhaal

Wanneer u dit bericht leest, weet u mogelijk al of Loena Hendrickx zich voor het eerst in haar carrière heeft gekroond tot Europees Kampioene in het kunstschaatsen. Onze landgenote werd gisteren ‘slechts’ tweede in de korte Kür in Esoo, gelegen aan de Zuidelijke kust in Finland. Vandaag heeft/had Hendrickx maar één ambitie: goud. Het zegt veel over de status die onze landgenote op enkele jaren tijd heeft verworven binnen de wereld van het kunstsschaatsen.

TALENTRIJKE FAMILIE

In woonplaats Arendonk kreeg Hendrickx de microbe van het ‘ijs’ met de paplepel in. Broers Rinze, Larris en Jorik begonnen al snel met ijshockey, al liep dat voor Jorik en Loena net wat anders. “Omdat hij nog geen enkele ervaring op het ijs had, moest hij eerst op ijsgewenning bij de kunstschaatsers. Hij is daar nooit gestopt en heeft de microbe doorgegeven aan Loena”, aldus Larris bij Sporza eerder dit jaar. Rinze en Larris zijn momenteel actief als dakwerkers, ze hebben een eigen bedrijf.

Broer Jorik haalde onder meer drie Belgische titels en stond ook twee maal op de Olympische Spelen. In 2018 behaalde hij een zestiende plek in Zuid-Korea. Ondertussen is hij dus gestopt met zijn profcarrière en richt hij zich voltijds op het begeleiden van zijn zus. Met veel succes: Loena werd op de laatste Olympische Spelen al achtste, gevolgd door een zilveren plak op het wereldkampioenschap in Montpellier, vorig jaar in maart.

OORLOG ZORGT VOOR KENTERING

De oorlog in Oekraïne heeft de kansen van Loena op eremetaal uiteraard nog een ferme boost gegeven. Traditiegetrouw zijn de Russinnen meestal goed voor de podiumplekken op de grote kampioenschappen maar door de ‘speciale militaire operatie’ zijn zowat alle Russische sporters momenteel verbannen van WK’s en EK’s (op enkele uitzonderingen na). Dat maakt uiteraard de rekening niet van onze landgenote maar het geeft haar een unieke kans om nog een pak extra eremetaal te veroveren. Sowieso lijkt ze op weg om één van de beste wintersporters van ons land te worden die we ooit hebben gehad.

Ook interessant