Op zoek naar extra cash? Dit zijn de regels voor een Flexi-job!
Een verhaal dat vermoedelijk bekend in de oren klinkt: je werkt fulltime maar toch slaag je er op het einde van de maand amper in om wat geld over te houden! Een kleine ramp, want wat is er leuker dan wat geld te sparen of te kunnen besteden aan leuke zaken zoals een snoepreisje, een mooie auto of gewoon een nieuwe gsm? Een flexi-job kan hiervoor de oplossing zijn en die kan je gemakkelijk combineren met vast werk.
ENORME UITBREIDING SECTOREN
Sinds begin 2023 zijn het aantal sectoren waarbinnen je een flexi-job kan doen enorm uitgebreid. Voordien kwamen enkel horeca, de zelfstandige kleinhandel, bakkerijen, warenhuizen en kapsalons in aanmerking. Sinds dit jaar zijn daar bijgekomen: bioscopen, de land- en tuinbouw, de evenementen- en cultuursector, de zorg en de sport.
De belangrijkste vraag: wie komt er in aanmerking om een flexi-job te mogen doen?
- werknemers die al minstens 4/5 werken voor een of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever. Concreet moeten ze in het derde kwartaal dat aan het werk in de flexi-job voorafgaat, minstens 4/5 voor die werkgever(s) hebben gewerkt.
- gepensioneerden.
DUURTIJD?
Een veel voorkomend misverstand rond flexi-jobs: je gaat meer belastingen betalen het jaar nadien. Dat klopt voor alle duidelijkheid niet! Een flexi-job is onbeperkt in tijd en wordt niet belast. Dus hoe lang je het ook doet, hoeveel je ermee gaat verdienen, je hoeft hier nooit (!) belastingen op te betalen.
Voor gepensioneerden hangt het af van de leeftijd: ben je ouder dan 65 jaar, dan gelden dezelfde regels. Voor mensen die jonger zijn dan die leeftijd, dan is er een jaarlijkse limiet afhankelijk van je situatie. Check hiervoor best even: Mag ik nog bijverdienen als ik met pensioen ben of als mijn huwelijkspartner een gezinspensioen ontvangt? | Federale Pensioendienst (fgov.be).
LOON
In jouw loon zijn vakantiegeld, eindejaarspremie,… allemaal inbegrepen. Je zal dit dus niet later nog ontvangen (zoals bij een gewone job). Het loon hangt uiteraard af van werkgever tot werkgever en varieert doorgaans tussen de 11-18 euro/uur.
Hierbij ook een kleine kanttekening: vaak wordt er gesproken over een maximumbedrag van 500 euro/maand of 6000 euro/per jaar. Dit geldt enkel als je gaat bijklussen bij particulieren en gaat niet over een flexi-job.
WAAR TE VINDEN?
Veel zelfstandigen zoeken actief naar flexi-jobbers, omdat het ook voor hen voordelig is. Mogelijk heb je dus al wel eens een papier zien ophangen bij de plaatselijke bakker, supermarkt of in een café. Spreek de verantwoordelijke aan en de kans is groot dat je een kans krijgt.
Maar er zijn uiteraard ook andere mogelijkheden. Via de app Nowjobs zie je onmiddellijk welke kortlopende opdrachten er in de buurt zijn. En ook op de site van VDAB kan je specifiek zoeken op flexi-jobs. Begin er nu aan en je budget zal maandelijks al een pak vergroten, al moet je er uiteraard wel wat extra inspanningen voor doen.