Verjaag je nieuwjaarskater met deze pittige tips!

Ook het gevoel dat je net een dozijn camions over je hebt gehad? U zal ongetwijfeld niet alleen zijn deze morgen. Bij sommigen die flink wat champagne hebben gedronken, zal de man met de hamer misschien wel zijn langsgekomen. Met een kater het nieuwe jaar starten is niet ideaal, dus hoe kom je er vanaf?

RUST EN…

Het begint bij rust; hoe meer je slaapt, hoe beter. Als je dan wakker wordt en je voelt je misselijk, pas dan op bij het opstaan. “Alcohol heeft een prikkelend effect op de maag. Als je opstaat, en er dus beweging in je maag komt, krijg je juist de neiging om te braken”, zo geeft toxicoloog Jan Tytgat aan.

Wat goed helpt is suikers eten en drinken. “Cola drinken is nuttig; daar zit veel suiker en cafeïne in. Ook zitten daar mineralen en vocht in. In fruit zit daarnaast vruchtensuiker, wat er ook voor zorgt dat je lichaam herstelt”, zegt Tytgat. Een boertje laten na het drinken van cola is volgens de toxicoloog ook geen slecht idee. “Dat lucht ook op.”

FABELTJES

Er zijn ook enorm veel fabeltjes rond het wegwerken van een kater: koffie drinken, een koude douche, veel water, het blijken vooral placebo-middelen. Gemiddeld duurt het na een avond met veel alcohol zo’n tien tot vijftien uur voordat je kater voorbij is. Vrouwen hebben pech: doorgaans is de kater bij hen heftiger dan bij mannen. “Dat komt omdat de vrouw meer vetweefsel heeft en de man meer spierweefsel. Alcohol lost minder goed op in vet dan in spier” wat dan weer een positief effect kan hebben…

VOORDEEL VOOR VROUWEN EN MANNEN

Het zal de kater misschien niet wegwerken maar vrouwen blijken na het hebben van een kater… meer zin te hebben in seks. Enerzijds zorgt alcohol ervoor dat je lichaam meer testosteron aanmaakt. Hoe meer van dat hormoon vrouwen in hun bloed hebben rondstromen, hoe hoger hun libido. Tegelijk breekt het vrouwelijk lichaam alcohol trager af dan haar mannelijke collega. Daardoor hebben vrouwen ’s morgens nog meer alcohol in hun bloed, met meer testosteron en zin in seks tot gevolg. Waarmee we allerminst de tip geven om je vrienden/verloofde/vrouw zat te voeren.

Ook interessant