Meer vakantiedagen? In deze sectoren krijg je de meeste

Niets is zo lekker als lekker op vakantie gaan om even te ontspannen en te ontsnappen aan het stressvolle werkleven. Toch is het zo dat dit gemakkelijker gaat bij banen waarbij je meer vakantiedagen krijgt. Benieuwd naar welke sectoren de meeste vakantiedagen krijgen? Tijd om ze voor jou op een rijtje te zetten!

Het is nooit te laat voor een carrièreswitch. Als jij ontevreden bent met de voorwaarden die in jouw werksector opgelegd worden als het aankomt op vakantiedagen en dat een belangrijke kwestie voor je is, kun je altijd nog een andere sector kiezen om in te gaan werken. Om ervoor te zorgen dat je weet welke sectoren op de meeste vakantiedagen kunnen rekenen, hebben we de balans voor je opgemaakt.

1. Onderwijs

De sector waarin je de meeste vrije dagen in een jaar vindt, is het onderwijs. Dat moet niet als grote verrassing komen, want jaarlijks heb je als docent maar liefst 57 vrije dagen. Als de schoolvakantie aanbreekt voor leerlingen ben jij ook gelijk vrij en dat heeft voor- en nadelen. De periodes waarin je op vakantie kunt, zijn namelijk alleen de periodes waarin er schoolvakantie is en dat zijn ook de periodes waarin hogere prijzen gelden. Anderzijds heb je wel meer dan twee keer zoveel vrije dagen als de gemiddelde werknemer.

2. Overheid

Ook binnen de overheid geniet je van veel vrije dagen. Tenminste, als we naar het gemiddelde kijken. Met 32 vakantiedagen heeft de gemiddelde ambtenaar niets te klagen, maar is het hierbij wel opletten in welke branche je werkt en welke functie je bekleedt. Daarin zit namelijk nog wel een aanzienlijk verschil in vakantiedagen.

3. Wetenschap

Het loont om wetenschapper te worden als je veel vakantiedagen wil, al geldt hier wel hetzelfde verhaal als bij een baan binnen de overheid. De wetenschapsector is enorm breed en dus is er veel verschil in het aantal vakantiedagen dat je hebt afhankelijk van de baan die je krijgt. Het gemiddelde komt in ieder geval uit op 31 vakantiedagen per jaar.

4. Energie en milieu

Als je het ons vraagt is de vierde sector de veiligste om een baan in te zoeken als je veel vakantiedagen wil. Met een baan in de energie- en milieusector kom je jaarlijks al snel uit op 29 vrije dagen per jaar. Daarnaast is de baan ook nog eens goed als het aankomt op lange termijn garantie, want het ziet er niet naar uit dat de energiecirisis op korte termijn opgelost wordt en dat het een grote taak wordt om het milieu in de toekomst weer goed op peil te krijgen.

5. Banken en verzekeringen

Een andere sector waar je flink wat vrije dagen kunt opstrijken per jaar is de sector van banken en verzekeringen. Net als met de overheidsbanen en het werk in de wetenschap is er alleen veel onderscheid in het daadwerkelijke aantal vrije dagen dat je krijgt. Dat is heel erg afhankelijk van je baan, al is het gemiddelde wel een mooi vooruitzicht. Dat staat namelijk op zo’n 28 vakantiedagen per jaar.

6. ICT en Telecom

De zesde en laatste sector in dit rijtje is die van de ICT- en Telecom-sector. Dan krijg je namelijk op jaarbasis net iets meer dan vijf volle werkweken vrij. Het totaal komt namelijk uit op zo’n 26 vrije dagen die je kunt opnemen op jaarbasis. Ook in deze sector valt veel te halen, want bedrijven hebben vrijwel altijd wel ruimte voor iemand die handig is als het op ICT aankomt.

Meer vrij met minder vakantiedagen

Mocht je niet in één van deze sectoren werken, maar wel willen genieten van extra veel vrij, kunnen we je nog een handje op weg helpen. Je kunt je vakantiedagen namelijk slim inzetten om extra veel vrij te zijn. Plan je vrije dagen, bijvoorbeeld rondom Pasen, Pinksteren en Kerst. Dan kun je zonder al te veel vrije dagen op te nemen wel veel meer vrije dagen krijgen.

Zo ben je met Pinksteren bijvoorbeeld twaalf dagen vrij als je zes vakantiedagen gebruikt. Anderzijds kun je tien dagen vrij hebben door vier vakantiedagen te gebruiken met Pasen en geniet je ook van tien dagen vrij door drie vakantiedagen te gebruiken rondom Kerst en Nieuwjaar.