Bespaar honderden euro’s per maand met deze unieke tips!

De elektriciteits-en gasprijzen lijken eindelijk wat ‘af te koelen’ maar het leven is de laatste jaren enorm duur geworden. Zowat alle prijzen zijn omhoog gegaan en dat merk je ongetwijfeld ook aan je eigen bankrekening. Op het einde van de maand is het soms rekenen om rond te komen en van sparen is bij veel gezinnen al helemaal geen sprake. Toch zijn er een aantal ‘kleinere’ ingrepen die een enorm verschil kunnen maken in je budget!

WERK MET MAANDAFREKENINGEN

De meeste mensen werken op vlak van elektriciteit/gas/water met een jaarafrekening. Veel maatschappijen bieden op vlak van energie ondertussen ook al maandafrekeningen aan, zo betaal je dus exact wat je die maand verbruikt hebt en kom je niet voor torenhoge verrassingen te staan. Daarnaast loont het om ook maandelijks de waterstand op te schrijven, het zet je misschien aan om de maand nadien net iets minder een bad te pakken of de was op minder frequente wijze te doen.

WINKEL MET EEN LIJSTJE

Mensen gaan nog vaak naar de supermarkt zonder exact vooraf te weten wat ze gaan kopen. Daarom: gebruik een lijstje of laat je boodschappen thuis leveren. Zo weet je reeds op voorhand hoeveel budget je gaat spenderen aan eten/drinken en huishoudmiddelen. Het kan op maandbasis een verschil maken van misschien wel 100 euro.

BESPAAR OP TV-GEBRUIK

Een abonnement op Netflix, Disney+, Streamz, een box van Telenet. Klinkt het u bekend in de oren? Dan bent u heus niet alleen. Veel Belgische gezinnen hebben een record aantal abonnementen, dit terwijl je heel wat zaken tegenwoordig gratis kan zien. VTM Go, Play4, VRT MAX,… het zijn maar enkele apps die de zenders gratis aanbieden en waarop je alle programma’s gratis kan herbekijken. Een heel aantal zenders zijn zelfs live te volgen via deze app, dus als je een smart-tv hebt: installeer ze gewoon en gooi die dure TV-box in de prullenmand. Het kan je een besparing opleveren van 10’tallen euro’s per maand.

VERWARM MET MATE

Een veelgehoorde tip maar wel eentje die echt het verschil kan maken: zet je verwarming één graad lager. Daarnaast worden zowat alle nieuwe verwarmingsketels ook geleverd met een soort slimme thermostaat die je vanop afstand kan bedienen. Dat maakt het eenvoudig om de verwarming nog wat lager te zetten op momenten dat je niet thuis bent. Of je kan het natuurlijk ook op voorhand instellen door middel van programma’s. Gemiddeld kan je per graad 350 euro op jaarbasis besparen.

https://twitter.com/jsprhzn/status/1608775162702475264

WERK MET WEEKMENU

Veel mensen beslissen vaak nog de dag zelf wat ze gaan eten en moeten hierdoor halsoverkop nog even naar de winkel om producten bij te kopen. Vaak dure producten en dat neemt een stevige hap weg uit je budget. Ook take-away maaltijden zijn vaak een boosdoener. Daarom: werk met een weekmenu! Zo kan je exact de ingrediënten in huis halen die je nodig hebt en eventueel 2-wekelijks toch nog een dag inplannen om uit te gaan eten of een bestelmaaltijd te laten leveren.

ZET AUTO AAN DE KANT

De auto is vaak je beste vriend maar met de huidige benzineprijzen is dat toch eerder een ‘dure’ vriend. Daarom: probeer bij korte afstanden eens te voet te gaan, pak de fiets of zelfs de bus. Het zal je kosten stevig verlagen als je dit consequent toepast en ook het milieu vaart er wel bij!

BETAAL CASH

Ga je een avondje uit? Haal cash geld af en gebruik enkel dat budget. Veel mensen gebruiken tegenwoordig standaard hun bankkaart en schrikken zich achteraf soms een hoedje wat ze op een avond hebben opgedaan. Wanneer je enkel cash meeneemt, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan! Pas deze ingrepen consequent toe en je zal zien dat het meteen een groot effect heeft op je maandbudget.

Ook interessant