De beste tips om gas te besparen en in energiekosten te drukken

De winter van 2023 is voor vele huishoudens één van de duurste in recente geschiedenis. De stijgende gasprijzen van 2022 hebben een kookpunt bereikt en tijdens de koude winterdagen verbruik je doorgaans natuurlijk gewoon meer. Gelukkig hebben we een aantal handige tips voor je om gas te besparen en in energiekosten te verlagen.

Het mag dan wel zo zijn dat de gasprijzen in de toekomst weer omlaag moeten gaan, maar daar heb je nu niet zoveel aan. De kosten zijn nu enorm en besparen is daarom de beste optie. Gelukkig voor jou hebben we een scala aan tips die gemakkelijk de kosten wat kunnen drukken. Het begint allemaal in de badkamer.

1. Gas- en waterbesparende douchekop

Je eerste manier om geld te besparen is door een gas- en waterbesparende douchekop te gebruiken. Gemiddeld gaat 20 procent van je gasverbruik op aan warm water, waarvan je het meeste verbruikt tijdens het douchen. De snelste optie om te besparen is dus door een douchekop aan te schaffen waarmee je water bespaart. 

Zo verbruik je automatisch immers ook minder gas. Afhankelijk van hoe lang je doucht kun je op jaarbasis toch al snel 50 tot 80 euro. Dat betekent dat je iedere maand al 4 tot 6 euro bespaart. Daarbij kun je met de volgende tip nog verder die kosten drukken.

2. Douchen met een timer

Douchen is heerlijk, maar verbruikt ook enorm veel water. Daarom is het zaak om minder lang onder de douche te staan. Wanneer het warme water over je lichaam stroomt, is het echter lastig om gelijk onder de douche weg te stappen nadat je schoon bent. Zet daarom een timer.

Time eerst hoe lang je nu doucht en halveer bij de eerstvolgende douchebeurt deze timer. Op die manier leer je jezelf aan om korter te douchen en door efficiënter met het water om te gaan. Je maakt als het ware een spelletje van hoe snel je schoon kunt worden en bespaart er ook nog eens water mee. 

3. Is een douche nodig?

Het voelt vies en raar om af te vragen, maar is douchen iedere dag daadwerkelijk nodig. Veel mensen werken nog gewoon deels thuis en dus zal de inspanning thuis minimaal zijn. Daarbij wordt je niet de hele dag belaagd door collega’s die dichtbij genoeg komen om je te ruiken.

Daarom is het niet gek om de overweging te maken of je wel hoeft te douchen als je een dagje thuiswerkt. Een wasbak-douche, in de vorm van wat warm water, zeep en een washandje, is voor zo’n dag meer dan genoeg. Niet alleen ruik je gewoon fris, maar het bespaart ook nog eens in de kosten.

4. Leidingen isoleren

Van waar het warme water eindigt, gaan we ook nog even kijken naar de bron. Tijd om de cv-ketel onder handen te nemen. Specifiek raden we aan om de leidingen van de cv-ketel te isoleren als je dat nog niet gedaan hebt. Het water wordt immers warm gemaakt in de cv-ketel waarna deze via de leidingen naar de kraan of douchekop gaat.

Door de leidingen te isoleren zorg je ervoor dat het water in de leidingen ook goed warm blijft en je dus niet onnodig meer water verwarmt dan nodig. Zo bespaar je gas, namelijk tussen de 40 en 70 euro per jaar. Dat komt maandelijks uit op zo’n 3,30 tot 5,80 euro per maand. Wel moet je even investeren in buisisolatie die je bij vrijwel iedere bouwmarkt kunt kopen.

5. Upgrade de radiatoren

Radiatoren zijn bijzonder handig om de woonkamer, slaapkamer en eigenlijk iedere andere ruimte in huis te verwarmen. Een radiator verwarmt alleen altijd twee kanten, namelijk de woning en de muur. Laatstgenoemde heeft die warmte echter niet nodig en dus is het handig om radiatorfolie te plaatsen. Hierdoor weerkaatst de warmte van de radiator die anders op de muur klapt en wordt je huis sneller verwarmt. Alleen op deze manier bespaar je al 8 tot 12 euro per vierkante meter per jaar. Per vierkante meter kun je maandelijks dus een euro extra besparen.

Toch is er nog een tweede tip waarmee je jezelf een plezier doet, namelijk door ventilatoren te gebruiken onder je radiatoren. Deze helpt met het verspreiden van de warmte in huis, waardoor iedere ruimte sneller verwarmt wordt en je minder warmte verspilt aan de onderkant en achterkant van de radiator. Op jaarbasis kan je via dit handigheidje zo’n 180 euro besparen, ofwel 15 euro per maand.

Tips om gas te besparen als een baas

Wie onze vijf tips gebruikt om gas te besparen en daarmee de energiekosten te drukken, kan maandelijks al een mooi bedrag besparen. Door de radiatoren te upgraden bespaar je maandelijks minimaal 16 euro, al kan dat per vierkante meter een euro extra besparing opleveren. Vervolgens kun je door de leidingen te isoleren nog eens tussen de 3 en 6 euro per maand extra besparen, terwijl je met een gas- en waterzuinige douchekop ook nog eens 4 tot 6 euro per maand kunt besparen. 

Al met al bespaar je op maandbasis dan minimaal 23 euro en kan het zelfs oplopen tot 32 euro. Afhankelijk van hoeveel vierkante meter radiatorfolie je plaats kun je daar nog een aantal euro per maand bij optellen. Daarnaast zal je door de andere douchetips minder water verbruiken en de kosten op die manier nog verder drukken. Op jaarbasis bespaar je in ieder geval zo’n 275 euro en in een nog gunstiger geval zelfs 400 euro per jaar. Natuurlijk hebben we hier nog veel meer tips voor je om geld te besparen!

Ook interessant