De 10 meest succesvolle films aller tijden

Het filmmedium is stokoud. Al sinds 1888 worden bewegende beelden als entertainment voorgeschoteld. Toch zijn er tien films die met kop en schouder boven de rest uitsteken. Niet per se als het op de kwaliteit aankomt, maar als het aankomt op hoeveel geld ze in het laatje brachten. Dit zijn de tien meest succesvolle films aller tijden.

10. The Avengers – 1.436.375.547 euro

We trappen de lijst af met de 2012-film die het Marvel Cinematic Universe voor het eerst gestalte gaf. De eerste Avengers-film verscheen toen en was een daverend succes. Marvel wist het voor elkaar te krijgen om via vijf films te bouwen naar een crescendo waarin Iron Man, Thor, Captain America en de Hulk samenkwamen om het op te nemen tegen een wereldbedreigende schurk. Dat avontuur wist uiteindelijk meer dan 1,43 miljard euro op te leveren bij de box office.

9. The Lion King (2019) – 1.571.022.886 euro

Ook The Lion King weet de lijst der lijsten te bereiken, maar dan hebben we het niet over de klassieke animatiefilm uit 1994. Het betreft de live-action remake uit 2019 die verscheen. De film waarin Beyoncé en Donald Glover de stemmen inspreken van Nala en Simba was één van de meest geanticipeerde films van dat jaar en wist dan ook dik 1,57 miljard euro op te brengen.

8. Jurassic World – 1.579.016.548 euro

Op plek acht treffen we het vervolg op de succesvolle Jurassic Park-films van rond de eeuwwisseling. Het gaat om Jurassic World, het eerste deel in de nieuwe trilogie die in 2015 verscheen. Met Chris Pratt in de hoofdrol en een compleet nieuw pretpark om te verkennen vol dino’s wist een nieuwe generatie fans op te staan die samen bijna 1,58 miljard euro in het laatje stopten van uitgever Universal Pictures.

7. Spider-Man: No Way Home – 1.815.471.381 euro

Ook Spider-Man wist een plekje in de top tien te veroveren en is misschien wel de meest opvallende film in het rijtje. De film uit 2021 wist namelijk 1,81 miljard euro op te brengen, maar deed dit gedurende de naweeën van de coronaperiode. De film verscheen eind 2021, maar in die winterperiode waren nog tal van landen strikt met de coronaregels, waardoor de film op vele plekken pas in 2022 verscheen. Het hield het succes van de film niet tegen.

6. Avengers: Infinity War – 1.938.812.273 euro

Toch wist No Way Home niet het derde deel van The Avengers te verslaan voor de zesde plek. Daar staat Avengers: Infinity War nog steevast. Het is de film die het tweedelige slot van de Infinity Saga van het MCU inluidde en dat wilden velen wel zien. De film haalde meer dan 2 miljard dollar op, ofwel bijna 1,94 miljard euro.

5. Star Wars: Episode VII The Force Awakens – 1.956.661.589 euro

Een hype van gelijkwaardige proporties ontstond in 2015 ook al, wederom bij een film uit de koker van Disney. Dit keer ging het om de start van de zogeheten sequel-trilogie van Star Wars. Middels The Force Awakens werd een vervolg gegeven aan de iconische trilogie uit de jaren ‘80 van George Lucas. Hoewel het achtste en negende deel nogal voor verdeeldheid zorgen, wist het zevende deel wel enorm te scoren met een box office van bijna 1,96 miljard euro.

4. Titanic – 2.122.692.731 euro

Inmiddels zijn we bij de nummer vier in het rijtje aangekomen, tevens de eerste film die meer dan 2 miljard euro wist op te brengen. Het gaat om Titanic, de film van James Cameron uit 1997. De dramafilm die de carrière van Leonardo DiCaprio en Kate Winslett naar een hoger niveau tilde wist destijds maar liefst 2,12 miljard euro op te brengen. Dat bedrag zou vandaag de dag door inflatie uitkomen op bijna 3,96 miljard euro.

3. Avatar: The Way of Water – 2.124.392.245 euro

Van de ene James Cameron-film schakelen we over naar de meest recente film van de legendarische regisseur. Het betreft Avatar: The Way of Water die eind 2022 verscheen en nu al meer dan 2,12 miljard euro in het laatje wist te brengen. De film wist recentelijk Titanic te passeren en heeft momenteel een kleine twee miljoen euro meer in het laatje gebracht, behalve als we dat inflatiepercentage meerekenen natuurlijk.

2. Avengers: Endgame – 2.644.487.972

Toch heeft Cameron nog wel een tijdje te gaan voordat hij de zilveren plak verdiend in het lijstje met meest succesvolle films aller tijden, want momenteel staat Avengers: Endgame op de tweede plek. Het slotstuk van de Infinity Saga wist in 2019 op fenomenale wijze Infinity Wars cliffhanger te vervolgen. Uiteindelijk haalde de film dik 2,64 miljard euro op.

1. Avatar – 2.761.876.627 euro

Toch is er onderaan de streep nog steeds geen film die zoveel in het laatje bracht als Avatar. De 2009-film, wederom uit de koker van James Cameron, wist dankzij de destijds baanbrekende 3D-technologie een kaskraker van ongekende proporties te worden. Inmiddels heeft de film, in aanloop naar Avatar: The Way of Water, een heruitgave gehad, waardoor de film inmiddels bijna 2,77 miljard euro heeft opgeleverd.

Heb jij de meest succesvolle films aller tijden al gezien?

De tien films hierboven hebben inmiddels dan ook een iconische status bereikt. Waarschijnlijk heb je ze allemaal dan ook al wel gezien. Gelukkig hebben we de vijf beste actiefilms op Netflix die je gekeken moet hebben op een rijtje gezet voor je.

Ook interessant