Dit zijn de duurste plekken om te wonen in 2023

Wie anno 2023 op zoek is naar een huis mag wel even flink sparen. Een huis kopen is duur. Zoveel staat vast. Toch zijn er plekken op de wereld die meer kosten dan de rest. Tijd om de tien duurste plekken om te wonen in 2023 op een rij te zetten. 

Om erachter te komen wat de duurste plekken om te wonen zijn ter wereld, schakelen we wel wat hulp in. We raadplegen Numbeo, de database met allerlei feiten en cijfers over de leefomstandigheden (en kosten) ter wereld. Via de database kunnen we ontdekken wat de kosten zijn om ergens te leven en dus weten we op die manier vrij snel wat de duurste plekken ter wereld zijn om te wonen.

Gebruikers kunnen via Numbeo namelijk informatie insturen over de levenskosten. Deze wordt vervolgens vergeleken tussen steden en landen. Voor de statistieken die we gebruiken zijn meer dan 750.000 mensen gevraagd naar hun data om te zien hoeveel het levensonderhoud wereldwijd kost. 

tips om op je abonnementen te besparen

De duurste landen om te wonen anno 2023

Wie op deze link klikt, kan de afbeelding zien die in kaart brengt waar je het meeste kwijt bent om te wonen. De duurste landen om in 2023 te wonen laten zichzelf dan ook al vrij snel zijn, maar heel specifiek laat de kaart nog niet zien waar welk land staat. Daarom hebben we de top tien hieronder voor je op een rijtje gezet.

 1. Bermuda – 141,8 index levenskosten 
 2. Zwitserland – 114,2 index levenskosten 
 3. Kaaimaneilanden – 103,4 index levenskosten 
 4. Bahama’s – 90,9 index levenskosten 
 5. Barbados – 88,8 index levenskosten 
 6. Noorwegen – 86,8 index levenskosten 
 7. Singapore – 85,9 index levenskosten 
 8. IJsland – 83,3 index levenskosten 
 9. Jersey (VK) – 80 index levenskosten 
 10. Denemarken – 78,6 index levenskosten 

Wie naar de lijst kijkt, zal snel opvallen dat er een trend is. Veel van de landen in de top tien hebben namelijk laxe wetgeving als het aankomt op belasting. De grootste belastingparadijzen staan veel in de top tien te vinden, waardoor veel rijke mensen hier naartoe verkassen. Vervolgens wordt de lokale economie op deze plekken compleet op de schop gegooid en wordt alles daar veel duurder. 

België en Nederland buiten de top 20

Ook opvallend is dat België buiten de top 20 is gevallen van de duurste plekken om te wonen in 2023. Het land staat op plek 28 met een levenskostenindex van 65,6. De index van het land van de Rode Duivels is meer dan twee keer zo laag als dat van Bermuda. Ook zijn de Belgen goedkoper uit dan hun Noordelijke buurlanden.

Nederland komt namelijk op de 22e plek binnen op de lijst. Het lage land heeft een index levenskosten van 68,6. Duitsland staat daarentegen een stukje lager en komt binnen op plek 30 met een score van 62,9. Luxemburg spant van de lage landen de kroon met plek 14 en een score van 73,2.

De duurste landen inclusief huur in 2023

Wel is er nog een kanttekening te plaatsen bij de bovenstaande lijst. Numbeo heeft namelijk een aparte lijst met duurste landen om te leven inclusief kosten van de huur. Die lijst ziet er nog een stukje anders uit. Dan ziet de top tien er namelijk zo uit:

 1. Bermuda
 2. Kaaimaneilanden 
 3. Singapore
 4. Zwitserland
 5. Hong Kong
 6. Jersey
 7. Bahama’s
 8. Luxemburg
 9. IJsland
 10. Noorwegen

Als eerste valt op dat Luxemburg dan flink wat plekken gestegen is. Het piepkleine landje staat dan ineens op plek acht en is dus met zes plekken gestegen ten opzichte van de andere lijst. Verder zakken Zwitserland en Noorwegen een aantal plekken, terwijl ook IJsland met één plekje naar beneden zakt. 

Ook zakt België een stukje, namelijk met vier plaatsen. Het land komt dan uit op plek 32, terwijl anderzijds Nederland met een plek stijgt. Duitsland blijft daarentegen onveranderd qua notering.

Het mag dus duidelijk zijn dat er flink wat plekken zijn waar je veel meer moet betalen dan in de lage landen. Mocht je echter je spaarpot flink willen vullen om naar één van die belastingparadijzen te verhuizen heb je geluk. We hebben namelijk al lang en breed de beste apps om geld te besparen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast zijn er een aantal doodnormale banen waarmee je gewoon miljonair kunt worden.

Ook interessant