De vijf duurste Air Jordan sneakers ooit

Wie aan vrouwen vraagt waar ze als eerste naar kijken, hoort vaak dat de schoenen direct opvallen. Het gereedschap voor je voeten valt op en dus is het goed om een aantal mooie sneakers te hebben. Nike’s Air Jordan sneakers gaan eigenlijk nooit uit de mode en zijn, mits je ze onderhoudt, altijd enorm stijlvol en mooi. Toch zal het je verbazen hoeveel de vijf duurste Air Jordan sneakers aller tijden waard zijn.

Air Jordan sneakers zijn al sinds de jaren ‘90 enorm populair. Eerst in de Verenigde Staten dankzij basketballegende Michael Jordan, maar na verloop van tijd raakten de schoenen in de mode door het stijlvolle design en hoe lekker ze zitten. Vaak maak je in een casual setting dan ook een goede indruk met de schoenen, al raden we aan om de vijf duurste Air Jordan sneakers nooit aan te trekken, maar ze gewoon te bewaren.

1. Air Jordan 12 (Flu Game) – $104,000

Dat geldt dubbel en dwars voor de duurste Air Jordan-schoen in dit rijtje. De zogeheten Air Jordan 12 Flu Game sneaker ging namelijk voor meer dan 100.000 dollar over de toonbank (omgerekend iets meer dan 96.000 euro). Het heeft vooral te maken met het bijzondere verhaal achter de schoen.

Deze rood-zwarte versie van de schoen werd namelijk door MJ gedragen tijdens de NBA Finals van 1997 toen de basketballer speelde voor de Chicago Bulls. Met een gelijke stand en een grieperige Jordan leek het alsof de Bulls zouden verliezen, maar toen sloeg de legendarische basketballer toe. Hij scoorde vijftien punten in het vierde kwart van de wedstrijd en verzekerde daarmee de winst. En dat ook nog eens in de stijlvolle leren schoen.

2. Air Jordan 12 OVO – $100,000

Op de tweede plek staat de Air Jordan 12 OVO. Deze schoen is gebaseerd op de Air Jordan Ovo-schoenen die speciaal voor rapper Drake en zijn crew werden gemaakt. Dat waren de volledig zwarte Air Jordan 10 OVO’s. Die schoenen werden nooit publiekelijk verkocht, al wist iemand ooit een paar te bemachtigen en daar 20.000 dollar mee te vangen.

De Air Jordan 12 OVO’s zijn alleen een stuk meer waard. Het grote verschil is dat de Air Jordan 12 OVO’s in wit en goud gekleurd zijn en daarmee vrijwel identiek zijn aan het paar sneakers dat Drake thuis heeft. Deze schoen werd wel publiekelijk aangeboden en oogt stiekem een stukje fraaier, waarvoor iemand 100.000 dollar over had. Omgerekend komt het neer op een bedrag van meer dan 92.500 euro.

3. Air Jordan Silver Shoe (Autographed) – $60,000

Wie denkt dat de zilver en witte Air Jordan een normale, stijlvolle sneaker is, zit er flink naast. De zogeheten Air Jordan Silver Shoe is één van de meest-speciale paar schoenen in dit lijstje met duurste Air Jordan sneakers. Michael Jordan kreeg het paar namelijk voor zijn 32e verjaardag van zijn vrouw.

In totaal verschenen tien paar van deze sneakers op de markt, waarvan de meest waardevolle voor meer dan 60.000 dollar (55.600 euro) werd verkocht. Dat specifieke paar is namelijk voorzien van een handtekening van de Chicago Bulls-speler. 

4. Air Jordan 2 OG – $31,000

Van een sneaker met iconisch ontwerp schakelen we door naar een variant die tot op de dag van vandaag niet bepaald in de smaak valt. Het betreft de Air Jordan 2 OG. Deze sneaker lijkt een kruising te zijn tussen een nette schoen en een toffe sneaker, maar op beide vlakken wordt de plank misgeslagen. 

Toch is de schoen enorm veel waard, want een exemplaar van deze wit-zwart-rode schoen ging voor 31.000 dollar (omgerekend iets meer dan 28.500 euro) over de toonbank van eBay. Wat de schoen speciaal maakt, is het feit dat ontwerper Bruce Kilgore het opvallende ontwerp opleverde. Verder is de schoen van Italiaanse makelij. 

5. Air Jordan I (Autographed) – $25,000

Als laatste is er ook nog de iconische Air Jordan I sneaker die een plek in de top vijf weet te bemachtigen. Het betreft een klassieke variant van de bekende sneaker met een kleurenpatroon dat veel doet denken aan de kleuren van de Chicago Bulls. Toch zijn al deze elementen niet de reden waarom de schoen zo waardevol is.

De reden dat de schoen voor 25.000 dollar (omgerekend iets meer dan 23.000 euro) verkocht werd, is dat Michael Jordan de schoenen heeft voorzien van een handtekening. Deze staat op de binnenkant van de rechterschoen en past opvallend goed bij de rest van het ontwerp.

Dat deze versie van de schoen ook slechts twee keer verschenen is, is eveneens een reden waarom de schoen zoveel waard is. Dat was precies tien jaar geleden, in 2013, waarna de tweede drop in 2015 plaatsvond. Dat er sindsdien geen drop meer is geweest doet de prijs in de toekomst waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Ook interessant