Ontdek Hanne Desmet, beauty & brains en bovenal Olympische surprise

Ze was misschien wel de verrassing van 2022, al is dat Hanne Desmet ferm wat oneer aandoen. Onze landgenote pakte op de Winterspelen in Peking een knappe bronzen medaille op de 1000 meter. Vooraf werd Desmet wel aanzien als outsider maar dat ze ook eremetaal pakte, was een heuse sensatie! Tijd dus om deze knappe atlete aan u voor te stellen.

TALENTRIJKE FAMILIE

Naast Hanne is er met Stijn nog een wereldtopper binnen de familie Desmet. Beide shorttrackers blonken afgelopen weekend nog uit op het Europees Kampioenschap in Polen: met individueel goud en zilver en daarbovenop ook nog een zilveren medaille bij de Mixed Relay pakte België maar liefst vijf medailles. Ongezien, daardoor is ons land zowaar momenteel de tweede beste natie van Europa in deze discipline, na Nederland.

SAMEN MET… CONCURRENT

Ook op liefdesvlak vond Hanne Desmet recent het geluk bij een andere wereldtopper, Joey Mantia. Een Amerikaan die één van de grootste concurrenten is van Bart Swings, onze andere Olympisch medaillist, op de massastart. “Joey heeft een hogere topsnelheid”, vertelde Swings over de Amerikaan, die bekendstaat om zijn indrukwekkende dijen. “Maar de massastart is meer dan enkel een snel rondje op het einde. Er komt veel bij kijken op tactisch vlak, en er kan dus heel wat gebeuren. Daardoor is iedereen eigenlijk een concurrent”, zo klonk het over de vriend van Desmet bij HLN.

Hanne en Stijn draaiden aanvankelijk rondjes op de schaatsbaan in Leest (Mechelen). Ze verhuisden nadien naar de schaatspiste van Wilrijk en het talent van Stijn werd snel ontdekt. Bij Hanne kwam dit pas veel later, zo gaf coach Pieter Gysel onlangs nog aan. “Ze is pas rond haar 15de écht beginnen trainen”, aldus de coach. “Was ze er nog later ingestapt, dan had ze nooit kans kunnen maken op de Olympische Spelen. Zelfs nu is het al onwaarschijnlijk dat ze daarin geslaagd is.”

Lange tijd bleef het nadien zoeken naar financiële middelen, om de droom van de familie Desmet in leven te houden. Een verhuis naar Amerika werd naadloos gevolgd door een nieuw huisvesting in Heerenveen. Daar vonden Gysel en de familie Desmet finaal onderdak en mede door de grote Nederlandse enclave ging het niveau snel de lucht in. De rest is geschiedenis en de carrière van Hanne lijkt nu pas echt gestart, inclusief al een Olympische medaille, Europese kampioenstitel en tal van andere prijzen op zak.

Ook interessant