Check hier de 5 beste Nederlandstalige True Crime Podcasts!

Nog geen fan van Podcasts? Ongetwijfeld zult u het wel worden wanneer je aan één van de volgende steengoede luisterverhalen begint. De laatste jaren is het aanbod enkel maar groter geworden en ook de producties zelf worden steeds professioneler, in die mate zelfs dat de meesten ervan het niveau van de betere TV-serie moeiteloos evenaren of zelfs overstijgen. Wij lichtten er vandaag voor u een paar uit van het True Crime Genre.

DE KROONGETUIGEN

Beginnen doen we met vermoedelijk de meest bekende: De Kroongetuigen. Een meesterwerk van VTM en de DPG-groep. Oorspronkelijk begonnen als een TV-serie maar ondertussen naadloos overgegaan in een Podcast waarvan er ondertussen al drie seizoenen zijn gemaakt. In elke aflevering wordt er een spraakmakende moordzaak behandeld, onder meer de zaak Pandy werd als laatste uitgelicht. De reeks wordt aan elkaar gepraat door Birgit Van Mol en Jeroen Wils en werd onlangs bij de ‘Kastaars’ nog bekroond als beste Vlaamse podcast.

De Kroongetuigen (hln.be)

DE VOLKSJURY

Twee vriendinnen die al lachend true crime bespreken in het bijzijn van een fles cava. Het recept van de podcast De volksjury is simpel, maar bekoort steeds meer luisteraars. ‘Wij speculeren op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken.’ De twee vrolijke dames pikken er elke aflevering één moordzaak uit en spitten deze met hun twee helemaal uit. Eind 2017 kwamen Laura en Silke met de eerste aflevering, ruim 5 jaar later werd er al een boek uitgebracht, is het aantal luisteraars nog elke maand groeiende en kwam er zelfs al een heuse liveshow.

de volksjury

HBVL True Crime

Fans van De Kroongetuigen vallen soms in een zwart gat nadat alle afleveringen er zijn doorgejaagd, voor hen hebben we goed nieuws: deze podcast van Het Belang van Limburg volgt dezelfde weg! Ook hier wordt er meestal een moordzaak uitgespit en komen deskundigen, slachtoffers, journalisten en gerechtsmedewerkers langs om u als luisteraar helemaal in te leven in een zaak. Alles wordt aan mekaar gepraat met een sappige Limburgse tongval. Van dezelfde makers komen ook een aantal Limburgse rampen aan bod, zo ook de busramp van Sierre en de ramp op het Pukkelpopterrein. Een absolute aanrader!

HBVL | PODCAST – Van Moord tot Verdict – Het Belang van Limburg

KWAAD BLOED (NDL)

In ‘Kwaad Bloed’ nemen twee journalisten, Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris, je mee in zes moordzaken en een verdwijning op het platteland. Ze keren terug naar het dorp en spreken met familie, getuigen en enkele vrijgesproken daders. De podcasts duren gemiddeld 45 minuten.

Maar het zijn geen ‘gewone’ misdaden. In de cases die ze bespreken gaat het niet om ‘de losgeslagen psychopaat’, maar om daders die bekend zijn bij de slachtoffers. De echtgenoot die tot tweemaal toe vrijgesproken is, een bezoeker aan de camping of zelfs de buurman. Gerrit en Jacqueline spreken met de nabestaanden, maar ook met getuigen en leggen ook de dader op de rooster. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen? Wat gebeurde er voor het misdrijf zich afspeelde?

Home | PodNL (podcastluisteren.nl)

DE STEMMEN VAN ASSISEN

Was het moord? Of was het een ongeluk? En is de beschuldigde op dat bankje wel écht schuldig? Pieter Huyberechts, Marc Klifman en Cedric Lagast, misdaadreporters bij het Nieuwsblad, nemen je mee naar het hof van assisen. Bij de start van een proces duiken ze in het dossier, reconstrueren ze het onderzoek en leggen ze het verhaal van de beschuldigde op de rooster.

De stemmen van assisen – Podcast – Het Nieuwsblad

Ook interessant