Knettergek: zoveel winst maken de verdelers van Porsche en Lamborghini per auto

Iedereen weet vermoedelijk dat de winstmarge voor een fabrikant van een dure, luxe auto hoger is dan bij die van een goedkope stadsauto, doorgaans worden deze dan ook in veel lagere oplages aan de man gebracht. Maar had je gedacht dat Porsche, Bentley en Lamborghini zóveel per auto verdienen?

SPRANKELENDE JAARCIJFERS

Lamborghini en Bentley deelden recent hun financiële jaarcijfers van 2022. En uit die cijfers blijkt dat de winst van beide bedrijven echt enorm is gegroeid, maar dat de twee niet heel veel meer auto’s dan in 2021 hebben verkocht. Hoe komt het dan dat peperdure auto’s zoveel meerwaarde opleveren?

WAANZINNIGE BENTLEY

We beginnen bij Bentley. De Britse autobouwer zette vorig jaar 15.174 auto’s af. Dat is maar 4 procent meer dan het jaar ervoor. De winst van Bentley is echter met een waanzinnige 82 procent gestegen, naar een bedrag van 708 miljoen euro. Delen we dat, even heel simpel, door het aantal afgezette auto’s, dan verdiende Bentley vorig jaar per auto ruim 46.000 euro. Dat is ruim 20.000 euro meer per auto dan in 2021 het geval was. Uiteraard komt die winst niet direct uit de verkoop van een auto, maar het geeft een beeld van de marge op een dergelijk luxe model.

PEPERDURE LAMBORGHINI

Bij Lamborghini verdiende men vorig jaar nog meer geld per geleverde auto. Het zette in totaal 9.233 auto’s af (tegenover 8.405 in 2021) en boekte een winst van 614 miljoen (tegenover 393 miljoen in 2021). Een snelle rekensom laat zien dat de Italianen in 2022 ruim 66.500 euro per verkochte auto verdienden. Ook dat is ruim 20.000 euro meer winst per auto dan een jaar eerder.

Winst per auto voor Porsche

En als laatste hebben we nog Porsche. Die maatschappij verkocht vorig jaar ruim 2% meer auto’s maar de winst steeg wel met een dikke 27%. Per auto werd er ongeveer 22.000 euro winst gemaakt. Het loont dus wel degelijk om je in de wereld van de luxecars te begeven!

Ook interessant