Opgelet: deze acht grote internet-scams hebben het op jouw geld gemunt

Oplichting via het internet neemt groteske vormen aan. De laatste jaren zou er in België jaarlijks sprake zijn van meerdere miljoenen schade en het aantal klachten bij de politie neemt alleen maar toe. Niemand wil slachtoffer zijn, maar dat neemt niet weg dat hackers steeds weer nieuwe methodes gebruiken om ons te slim af te zijn. Wij lijsten alvast 10 van de grootste oplichtingstrucs op, het kan u alleen maar geld besparen!

Oplichting via e-mail

Loterij oplichting

Beginnen doen we met misschien wel de oudste en meest bekende oplichtingstruc, toch sinds de computer in zowat elke woonkamer staat. Je ontvangt een “officiële” e-mail van een loterij met de melding dat je tientallen miljoenen euro’s gewonnen hebt. Er wordt gevraagd je naam, adres, geboortedatum en zelfs je bankrekening te geven. Ga nooit in op deze e-mails, beantwoord deze nooit.

Oplichting via pc-banking of PayPal

Deze scam deed vrij snel zijn intrede nadat verschillende banken met ‘PC-Banking’ begonnen. U krijgt een professioneel ogende e-mail met de melding dat uw bankaccount of Paypalaccount geblokkeerd is, er wordt u gevraagd op een link te klikken en daar uw bank- of PayPalgegevens in te vullen. De websites waar men u naartoe leidt zijn een perfecte kopie van uw pc-banking- of PayPalaccount, het verschil is nauwelijks te zien. Voer hier nooit uw gegevens in, PayPal of uw bank gaan nooit uw gegevens vragen via e-mail!

De rijke nonkel die je niet kent!

Ongetwijfeld ook eentje die voor zowat iedereen bekend in de oren klinkt. Je ontvangt een e-mail van een “belangrijk persoon” met een naam zoals bv “Sir Anthony Von Richfelt” of “Advokaat Ronald N. Stein” met een verzoek om een grote som geld te ontvangen. Er wordt je gevraagd naar je bankrekening zodat zij het geld kunnen storten. Je moet echter eerst een kleinere som betalen om de kosten van de transactie van het geld te dekken. Doet dit nooit, je bent je geld kwijt en hierna hoor je niets meer van hen.

Verdien bakken geld door… te winkelen

Klinkt te mooi om waar te zijn en… dat is het doorgaans ook. Van deze soort oplichting bestaan er verschillende varianten, maar ze zijn allen ontworpen om uw gegevens te achterhalen en uw geld te stelen. Er wordt u beloofd dat u honderden euro’s per maand kunt verdienen, het enige dat u hoeft te doen is “winkelen”. In de e-mail staat dat je voor enkele honderden euro’s gratis kunt shoppen bij een bekende kledingketen. Na het klikken op de link kom je op een phishingsite waar je enkele eenvoudige vragen moet beantwoorden. Hierna moet je je aanmelden via Facebook. Doe dit nooit!

Scams via sociale netwerken

Kwissen op facebook, opgelet!

Vermoedelijk heb je het ook al wel eens gezien, de vele mogelijkheden op bijvoorbeeld facebook om mee te doen aan een kwis. Het begint heel onschuldig, je ziet een kwisop het profiel van een vriend, je klikt er op en er wordt gevraagd je gsm-nummer in te geven. Als je de volgende maand de factuur van je abonnement van je gsm krijgt, zie je tot je grote verbazing dat er een bedrag van ongeveer 10 euro gefactureerd is. Dus nooit je gsm-nummer delen op sociale netwerken!

Facebook-account gehackt

Ook op facebook is het dagelijks opletten voor mensen met slechte bedoelingen. Een contact met een gehackt profiel stuurt je een berichtje met een link waarin staat “Oei, is dit een naakte foto van jou?”. Je klikt (toch wel iets ongerust) op de link en je wordt doorverwezen naar de inlogpagina van Facebook. Door nu terug in te loggen geef je je inloggegevens aan de crimineel en is je Facebook-account gehackt. Dus opletten voor zo’n berichtjes!

Profiteren van zieke kinderen

Op sociale netwerken worden er regelmatig posts verspreid met foto’s van zieke baby’s die een zekere vorm van kanker zouden hebben. Er wordt gevraagd op een link te klikken en zo 1 dollar te doneren om de familie te helpen. Dit geld gaat echter niet naar de familie van het zieke kind maar naar de bankrekening van een oplichter.

De verborgen URL zwendel

Veel Twitter-gebruikers hanteren TinyURL om links af te korten. Echter wanneer je een nieuw volger hebt, kijk dan eerst zijn geschiedenis na op Twitter. Als je iets verdacht ziet, klik dan zeker niet op de links. Indien je dit toch doet, word je omgeleid naar een website met spyware of malware.

Ook interessant