3 manieren om WhatsApp beter te beveiligen

Geen chatapp is zo bekend in de lage landen als WhatsApp. De chatdienst van Meta is één van de apps die steevast op smartphones te vinden is en de reden daarvoor is logisch. Het is gemakkelijk te gebruiken, iedereen in je vriendengroep heeft de app en het is bovendien gratis te gebruiken. De app een stukje veiliger in gebruik maken, valt alleen enorm aan te raden. Dit zijn drie manieren om WhatsApp beter te beveiligen.

1. Vergrendel je account met je vingerafdruk

We trappen af met de manier om pottenkijkers zo snel mogelijk te lozen. Je kunt namelijk een vingerafdrukvergrendeling aan je WhatsApp-account toevoegen. Wanneer je de app wil gebruiken, moet je je vinger vervolgens gebruiken om toegang tot je account te krijgen. Als jij de enige bent die de code kent, kan niemand dus meer ongevraagd bij je profiel.

Deze vergrendeling komt pas als hangslot aan je account te hangen na een bepaalde periode. Je kunt kiezen uit vergrendeling na een minuut, na een half uur of onmiddellijke vergrendeling. Het instellen hiervan is niet zo heel moeilijk, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. 

Vanaf het overzichtsscherm van je gesprekken, klik je eerst op de drie puntjes. Vervolgens ga je naar “Instellingen”. Bij dit menu krijg je een aantal tabjes, waaronder “Privacy”. Wanneer je daar op klikt, zie je de optie “Vingerafdrukvergrendeling” staan en klik je hier op. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de optie aan te zetten waarna WhatsApp de vingerafdruk die al aan je toestel gekoppeld is automatisch gebruikt.

2. Periodieke pincode

De volgende manier om WhatsApp te beveiligen is handig als je hackers tegen wil gaan. WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor en dat tegengaan valt dan ook aan te raden. Dat doe je door naar de instellingen van WhatsApp te gaan en op het tabje “Account” te klikken. Vervolgens krijg je de optie “Verificatie in twee stappen” te zien.

Als je deze optie instelt, is het aan jou om een speciale zes-cijferige pincode te onthouden. Deze moet je eens in de zoveel tijd invoeren voordat je toegang krijgt tot je WhatsApp-account. Het lijkt een vervelende blokkade die je er soms van zal weerhouden om gelijk met vrienden te chatten. 

Toch is het ook zo dat als iemand je account heeft gehackt, deze hacker je speciale pincode ook extra nodig heeft om toegang te krijgen tot je account. Heeft de hacker deze niet, kan hij zijn poging opgeven en niet bij je account. Zo voorkom je dus al snel dat iemand WhatsApp-fraude pleegt met jouw account.

3. Extra veilig Web WhatsAppen

De laatste manier om WhatsApp te beveiligen is specifiek bedoeld voor iedereen die ook Web WhatsApp gebruikt. De handige app op de computer of voor op je laptop zorgt ervoor dat je veel sneller en overzichtelijker bij je gesprekken kunt, maar heeft ook een keerzijde. Wanneer je de app op openbare computers gebruikt, moet je niet vergeten om uit te loggen. Als je dat wel doet, kan de volgende gebruiker zo bij je account en dan is het nog maar een kleine stap voordat iemand zich als jou voor kan doen.

Dat wil je voorkomen en gelukkig kan dat ook goed. Tenminste, wanneer je Google Chrome gebruikt is het gemakkelijk om Web WhatsApp verder te beveiligen. Wanneer je Web WhatsApp vanuit de browser gebruikt, is het namelijk handig om even de extensie WA Web Plus for WhatsApp toe te voegen aan Chrome. Deze kun je namelijk gratis en voor niets downloaden in de Chrome Web Store. 

Met deze extensie bescherm je je privacygevoelige gegevens in de Webversie van WhatsApp. Wanneer de extensie geïnstalleerd is, kun je namelijk bij alle extensies op WA Web Plus klikken om een menu te openen. Wie vervolgens op “Privacy” klikt, komt uit bij een optie genaamd “Enable Lock Screen”.

Wanneer je deze aanzet, krijg je de vraag of je een wachtwoord aan wil maken. Wanneer je dit gedaan hebt, heb je als het ware een wachtwoord op je Web WhatsApp-account gezet. Op die manier heb je een extra beschermlaag over Web WhatsApp zitten waardoor niet iedereen zomaar bij je account kan. Pas wanneer het wachtwoord ingevuld is, kan je je account gebruiken. 

Zelfs wanneer je vergeet uit te loggen op een openbare computer hoef je op die manier niet bang te zijn dat iemand anders op je account komt. Anderen moeten immers een wachtwoord gaan raden van een compleet vreemde en dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Met deze drie tips weet je zeker dat niemand meer ongevraagd jouw WhatsApp-account inkomt. Ken je deze tips of heb je zelf nog handige tips? Laat het ons weten hieronder in de reacties en vergeet niet om onze andere handige artikelen over een gezond leven te lezen!

Ook interessant