Wil je een platte buik? Dit is de beste voeding om een buikje te voorkomen

Wie op zoek is naar manieren om een platte buik te krijgen voor de zomer kan allerlei diëten en sportschema’s aanhouden, maar de wetenschap kan ook zeker een handje helpen. Een nieuwe studie heeft namelijk uitgewezen wat het beste voedingspatroon is tegen een buikje. Lees dus snel verder om te ontdekken hoe je van dat buikvet af kunt komen.

Niets is zo lastig om vanaf te komen als buikvet. Niemand zit te wachten op een bierbuik, maar met de zomerdagen die naderen is het steeds verleidelijker om een lekker pilsje te drinken in de zon op het terras. Met dit dieet om van je buikvet af te komen, kom je nu nog lekker voor de zomer start van dat buikvet af.

Meer dan alleen eten

Voor we het gaan hebben over dat dieet is het belangrijk om vooraf een aantal belangrijke punten aan te stippen. Zo is het altijd belangrijk om naast het dieet ook genoeg te bewegen. Gelukkig hebben we al eens een artikel voor je geschreven met de beste oefeningen om een platte buik te krijgen. Ideaal dus om te combineren met het dieet.

Mocht je zelf alleen nog niet zeker weten of een platte buik verdienen wel zo goed voor je is, hebben we nieuws voor je. Mensen met veel buikvet behoren sneller tot de risicogroep voor ziektes en daar wil je natuurlijk niet bij zitten. Het is dus niet alleen goed voor de looks om een platte buik te trainen, maar ook goed voor de gezondheid.

Een dieet uit de Mediterranean

Het begint allemaal op de Ben-Gurion Universiteit van Negev. De knappe koppen daar hebben namelijk onderzoek gedaan naar het verhelpen en/of voorkomen van buikvet. Het team wetenschappers heeft daarvoor middels 278 zwaarlijvige mensen onderzoek naar gedaan, waarbij verschillende soorten diëten werden toegepast.

De ene helft van de mensen kreeg een koolhydraatarm dieet, terwijl de andere helft van de groep een mediterrane dieet voorgeschoteld werd. Na anderhalf jaar werden de respondenten via een full-body MRI-scan onderzocht om de resultaten te bekijken. Uiteraard werden de mensen gedurende die 18 maanden ook nauwlettend in de gaten gehouden.

Het mediterrane dieet zat wel met een scala aan regels waar de zwaarlijvige mensen zich aan moesten houden. Zo mochten ze slechts kleine hoeveelheden rood vlees eten en moesten ze matigen wat betreft pluimvee en vis. Verse groenten, peulvruchten en noten mochten wel met volle teugen gegeten worden.

Anderzijds kreeg de koolhydraatarme groep een andere opdracht. Deze mensen hoeften alleen dertig procent minder calorieën te eten, waarvan dagelijks niet meer dan tien procent verzadigd vet. Ook moest deze groep minder dan 300 milligram cholesterol binnenkrijgen. Onderaan de streep zorgde het ervoor dat de respondenten ongeveer evenveel calorieën binnenkregen dagelijks.

Resultaat voor de beste voeding tegen een buikje  

Hoewel beide diëten goed werkten voor de respondenten als het op gewichtsverlies aankomt, werd bij de wetenschappers al snel duidelijk dat het mediterrane dieet effectiever is bij het verliezen van buikvet. Ook het vet rond het hart, de lever en alvleesklier werd minder via dit dieet. 

De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat dit dieet een stuk effectiever is, maar daar zit wel een kanttekening bij. Het team kwam namelijk ook tot de conclusie dat extra beweging het procent van afvallen qua buikvet versnelde. Zo zie je maar weer dat sporten loont.

Cijfers en feiten van het mediterrane dieet

Via het onderzoek zijn ook de specifieke cijfers blootgegeven. Wie het mediterrane dieet volgde voor anderhalf jaar zag gemiddeld een afname van 25 procent van het buikvet. Anderzijds verloor deze groep ook zo’n elf procent vet rond het hart, terwijl vet rond de spieren en alvleesklier met twee procent verminderde. 

Het grootste verschil was echter te vinden bij de lever, want het vet rondom dit orgaan was met dertig procent verminderd. Wat dat betreft is de conclusie dan ook duidelijk. Het dieet helpt wel degelijk met het kweken van een levensstijl waarbij je de kans op hartziekten en diabetes verminderd.

Voeding voor je eetpatroon

Natuurlijk is de vraag die resteert wat je zelf moet gaan eten om dit mediterrane dieet te volgen. Dat leggen we handig voor je uit. Het is in ieder geval belangrijk om tal van verschillende groenten, fruit en volle granen op je boodschappenlijstje te zetten. Ook gezonde vetten die je uit noten kunt halen zijn meer dan welkom.

In mindere mate mag je ook zuivel en vis toevoegen aan het dieet, maar wat betreft rood en wit vlees is het belangrijk om dit zo veel mogelijk links te laten liggen. Ook mag je af en toe een glas rode wijn en een ei, maar niet te vaak. Zo kun je na anderhalf jaar met een gezond en lekker dieet dat buikvet aanzienlijk verminderen.

Wel moet je natuurlijk voldoende sporten en dus  is het tijd om een paar goede tips te ontdekken. Gelukkig hebben we die al voor je op een rijtje gezet. Ook kunnen we een handje helpen met het sporten. We hebben namelijk een scala aan goede oefeningen voor je, waaronder trainingen om grotere biceps te krijgen en om je schouders beter te trainen.

Ook interessant