10 bewezen tips om overgewicht tegen te gaan

Voor velen zijn de kortere dagen een teken om weer gezonder te gaan leven of om juist de winterkilo’s te slijten. Een paar kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen daarbij goed helpen. Tal van onderzoeken hebben bewezen wat wel en niet helpt tegen overgewicht. Met deze tips kom je snel van die overtollige kilo’s af.

1. Drink water voor een maaltijd

Wie voor een grote maaltijd eerst een halve liter water naar binnen giet, gaat overgewicht tegen. Bewezen is namelijk dat je dan minder calorieën eet en daardoor 44 procent meer overgewicht verliest dan mensen die deze tip niet gebruiken. Het drinken van water helpt dan ook met een versnelde spijsvertering, hoewel dit wel slechts voor een korte tijdsperiode is. Dat is dus bewezen enorm handig als je flink gaat eten.

2. Koffie en thee drinken

Naast water drinken voor een maaltijd valt het ook aan te raden om koffie en thee te drinken. Specifiek gaat het wel om zwarte koffie en groene thee. Het zwarte goud zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering versnelt wordt en dat je daardoor sneller vet verbrandt. Hetzelfde geldt ook voor groene thee en dus kunnen beide warme dranken je goed helpen met het verliezen van wat gewicht.

3. Kleinere borden gebruiken

Van drinken schakelen we over naar tips voor het eten en dat begint eigenlijk allemaal met de grootte van je bord. Als je kleinere borden gebruikt, schep je als gevolg minder eten op je bord en eet je dus minder. Het klinkt heel simpel, maar het is een psychologische truc die bewezen is en daadwerkelijk werkt. 

Natuurlijk valt ook aan te raden om niet nog een tweede bord eten op te scheppen. Dit is wellicht verleidelijk omdat het eten zo goed smaakt, maar het is niet nodig en daarom niet handig om te doen. Weersta de verleiding en houdt de maaltijd bij één keer opscheppen op het kleinere bord.

4. Pittig eten

We schreven eerder al eens over hoe pittig eten kan helpen om je vetverbranding te versnellen. Het is dan ook nog steeds een goede manier om overgewicht tegen te gaan. Iedere keer dat je pittig eet verbruik je namelijk wat meer calorieën dan wanneer je dit niet doet en zo ben je toch weer wat gezonder. Let hierbij alleen wel op dat het effect op de lange termijn minder wordt doordat je lichaam een tolerantie opbouwt voor het stofje dat ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt.

5. Groente en fruit eten

Vanaf jonge leeftijd wordt altijd aangeraden om meer groente en fruit te eten. Hoewel verschillende van deze soorten voedsel een gifgroene kleur hebben, is het een bewezen feit dat beide helpen bij het afvallen. Maak beide dan ook een onderdeel van je dagelijkse voedingsschema als je wil afvallen. 

6. Eet meer eiwitten

Ook valt het aan te raden om meer eiwitten in te nemen. Deze helpen namelijk bij het versnellen van je spijsvertering en zijn daarnaast veelal laag in calorieën. Daardoor krijg je zowel goede voedingsstoffen binnen en dat terwijl je niet te veel calorieën inneemt op een dag.

De beste wearables om je sportdoelen mee te vervullen activity tracker

7. Cardiotraining

Van voedsel en drinken is het tijd om door te schakelen naar de laatste soorten tips: sporten. De eerste tip daarbij is om cardiotraining te doen. Iedere vorm van cardio is een effectieve manier om vetverbranding in gang te zetten, dus eigenlijk is deze trainingsmethode direct de basis die je moet aanhouden om overgewicht tegen te gaan.

Daarbij valt vooral aan te raden om de crosstrainer te gebruiken in de sportschool. Deze heeft hetzelfde effect als het aankomt op vet verbranden door middel van cardiotraining, maar dan zonder dat je gewrichten belast worden. Anderzijds kun je ook kiezen voor de roeimachine die in menig sportschool te vinden is. Daarmee train je namelijk zowel je boven als onderlichaam en daarmee bevorder je de conditie van je gehele lichaam.

8. Krachttraining

Als laatste is er ook nog de tip om krachttraining uit te voeren. Afvallen kan goed zijn om vet te verliezen, maar ook je spiermassa gaat hierdoor al vrij snel omlaag. Zwakkere spieren zijn echter een nadelig effect van afvallen en moet je dus tegen gaan. Het zorgt er namelijk ook voor dat je stofwisseling vertraagt en dat is juist het tegenovergestelde van wat je wil bereiken met afvallen.

Krachttraining met gewichten voorkomt het verlies van die spiermassa en is dus een routine die je in moet bouwen om overgewicht tegen te gaan. Mocht het nieuw zijn voor je, laat je dan niet afschrikken doordat je wellicht eerst wat aankomt. Spiermassa is immers zwaarder dan vet, maar het is gezond gewicht. De extra spieren die je kweekt verbruiken vervolgens meer calorieën, waarna het afvallen weer snel zal hervatten.

Met deze tips om overgewicht tegen te gaan komt het goed

Met deze vijf tips kun je in ieder geval alvast aan de slag gaan om overgewicht tegen te gaan. Laat ons weten in de reacties welke tips jij gebruikt en vergeet ook niet te checken hoe je van overtollig borstvet af kunt komen.

Ook interessant