Sneller afvallen? Zo versnel je je metabolisme

Nu we weer langzaam warmere dagen tegemoet gaan, worden de goede doelen weer uit de kast getrokken. Specifiek stellen velen het doel om wat kilo’s kwijt te raken die ze tijdens de gezellige feestmaanden hebben vergaard. Daarom helpen we je alvast goed op weg, want er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat er een manier is om je metabolisme te verhogen, waardoor je sneller voeding om kunt zetten in energie.

Er zijn tal van factoren die invloed hebben op de stofwisseling van je lichaam. Denk aan je lengte, leeftijd, maar natuurlijk ook je spiermassa en vetpercentage. Onderzoek wijst uit dat er ook tal van manieren zijn die je kunt gebruiken om je metabolisme op gezonde wijze te versnellen. Zo wordt je voeding sneller omgezet in energie en kun je sneller afvallen.  

Drink koud water

Eén van de handige manieren om je metabolisme te versnellen is door meer koud water te drinken. Suikerhoudende dranken moet je altijd laten staan, maar het loont ook om specifiek meer dan een halve liter koud water te drinken in een uur tijd om je metabolisme te verhogen. Onderzoek toont aan dat je stofwisseling dan een uur lang tot wel dertig procent versnelt.

Goede nachtrust

Lekker slapen is het streven van ieder mens. Niet alleen voel je je dan uitgerust, maar het is ook gezonder voor je lichaam. Specifiek is het slechter voor je metabolisme als je te kort of juist te lang slaapt. Aan te raden valt om gemiddeld per nacht zeven uur slaap te pakken voor een gezond ritme. Een slecht ritme ontstaat wanneer je korter dan zes uur slaapt of langer dan acht uur per nacht. 

Kokosolie in de pan

Een kleine aanpassing aan je voeding kan ook al helpen bij het versnellen van je stofwisseling. Specifiek is de keuze om over te stappen op kokosolie wanneer je eten kookt aan te raden. Door dagelijks zo’n 30 milliliter kokosolie te gebruiken kun je er al voor zorgen dat je taille langzaam maar zeker een beetje krimpt. Gebruik kokosolie wel specifiek als een vervanger van dingen als roomboter en grasboter.

Pittig eten

Mocht je nog een tweede wijziging in je dieet willen brengen, valt het aan te raden om wat vaker voor pittig eten te kiezen. Onderzoek toont namelijk aan dat specifiek rode pepers kunnen helpen bij het versnellen van je metabolisme. Rode pepers hebben namelijk een stofje genaamd capsaïcine die mee kan helpen met de verbranding van calorieën bij een maaltijd. Denk hierbij niet aan gigantische verschuivingen, maar het kan per avondmaal wel tien extra verbrande calorieën opleveren en dat tikt op maandbasis uiteindelijk best wel aan.

Koffie en/of thee drinken

Ook kun je je stofwisseling versnellen door meer thee of koffie te drinken. Specifiek is het handig om meer groene thee te drinken of door wat vaker oolong thee te drinken doordat hier veel meer cafeïne in zit dan in normale thee. Deze twee theesoorten zorgen namelijk voor een verhoogde stofwisseling van zo’n vier à vijf procent. Ook op het gebied van vetverbranding is er een bewezen toename. Ten opzichte van water drinken is de vetverbranding van groene thee zo’n 17 procent hoger, terwijl oolong thee de verbranding van vet met zo’n 12 procent verhoogt.

Anderzijds helpt ook koffie bij een versneld metabolisme. Het zogeheten zwarte goud kan voor een toename van tot wel 11 procent zorgen. Daarnaast werkt ook dit drankje bij het verhogen van je vetverbranding. Belangrijk detail is wel dat uit onderzoek blijkt dat het effect van koffie beter werkt bij mensen met een gezond BMI.

Specifieke trainingen

Naast de verandering van spijs en de wisseling van drankjeskeuzes is er nog één laatste gouden tip: sporten. Het is alleen handig om in te zetten op specifieke soorten sport en/of training. Er zijn namelijk sporten en trainingen die beter werken als je je metabolisme wil versnellen, die beter helpen met het afvallen.

Zo is krachttraining een hele goede manier om je stofwisseling te versnellen. Hierbij is namelijk het meeste sprake van het zogeheten afterburn effect, waardoor je metabolisme met ongeveer tien procent wordt geboost. Via dit effect verbrand je na je trainingssessie nog extra calorieën. 

Anderzijds zijn hoge intensiteitstrainingen ook een handige manier om je stofwisseling te versnellen. Drie korte trainingen van pakweg twintig minuten zijn al genoeg om meer vet te verbranden en gelijktijdig meer spiermassa te kweken. Bijkomend voordeel is daarnaast ook nog eens dat je door meer spiermassa ook tijdens de rustperiodes meer calorieën verbrand en dus sneller afvalt. 

Met deze tips om je metabolisme te versnellen ben je er natuurlijk nog niet. Deze tips kunnen je helpen om sneller af te vallen doordat je lichaam de voedingsstoffen in je lichaam sneller om kan zetten in energie, maar het zijn geen wondermiddel. Uiteindelijk heb je zelf in de hand of je gezond eet of genoeg bewee

Ook interessant