Zo schakel je ChatGPT in als afvalcoach in plaats van een personal trainer

Een personal trainer gebruiken om af te vallen kan natuurlijk enorm goed helpen. Op die manier heb je iemand in dienst die je motiveert om je doelen te behalen en om je professioneel advies te geven voor het volbrengen van je doelen op een gezonde wijze. De technologie is inmiddels echter zover dat ChatGPT je nu ook kan helpen als coach om af te vallen.

Wie af wil vallen moet voldoende bewegen en gezond eten, maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Toch heeft niet iedereen de centen om zomaar een personal trainer in te schakelen die je maandenlang helpt bij het bereiken van je streefgewicht op gezonde wijze. Daarom helpen we je een handje en leggen we je precies uit hoe je nu ook via ChatGPT je streefgewicht kunt bereiken.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een relatief nieuw AI-programma die je met allerlei taken kan helpen. Dit artificiële intelligentie-programma van Microsoft is dusdanig slim dat deze het hele internet af kan struinen om vragen te beantwoorden op basis van data. De dienst is in het verleden al meerdere keren enorm betrouwbaar gebleken, maar heel af en toe kruipt er nog wel eens een foutje in. 

De AI is inmiddels zover dat online is getest of ChatGPT ook kan helpen bij het maken van een gebalanceerd voedingsschema. Tijd om je een handje te helpen en uit te leggen hoe jij hiervan kunt profiteren.

ChatGPT inschakelen als afvalcoach

Voordat je een voedingsschema laat maken door ChatGPT zijn er een aantal belangrijke stappen die je eerst moet doorlopen. De AI-dienst moet je namelijk een aantal andere waarden eerst uit laten rekenen. Het begint allemaal met de vraag of ChatGPT je kan helpen bij het uitrekenen van je basaal metabolisme, ook wel je BMR.

Anderzijds moet je ook je Total Daily Energy Expenditure laten uitrekenen. Op deze manier krijg je namelijk inzicht in hoeveel calorieën je lichaam dagelijks nodig heeft. Dit is uiteraard allemaal gebaseerd op je lengte, gewicht en bewegingsintensiteit. Belangrijk is dus om deze zaken allemaal vooraf te weten.

Vervolgens is het tijd om een voedingsschema te laten maken. Daarbij moet je vooraf jezelf goed afvragen hoe lang je daadwerkelijk aan je dieet wil vastzitten. Op basis van de tijdspanne creëert het programma immers een schema voor je. Natuurlijk is ook het doel zelf een belangrijke stap, maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Mocht je daarna nog specifieke voorwaarden hebben, kun je die ook stellen. Denk hierbij aan dat je kunt aangeven dat je allergisch bent voor bepaalde producten of dat je vegetarisch (of veganistisch) wil eten. Al deze opties zijn mogelijk om aan te geven bij de AI-chatdienst, waarna het programma voor je aan de slag gaat. 

De opdracht voor de GhatGPT-coach

Je kunt dan bijvoorbeeld tot de volgende opdracht komen voor ChatGPT: Maak een voedingsschema voor [vul hier je gewenste aantal] dagen met [vul hier je gewenste aantal] maaltijden per dag voor [vul hier je gewenste aantal] volwassenen in die maximaal 45 minuten bereidingstijd hebben, waarbij je per persoon niet meer dan [vul hier je gewenste aantal] kcal per dag binnenkrijgt.

Nu vraag je je wellicht af waarom je ook het aantal maaltijden per dag in moet vullen. Dat heeft een goede reden. Aangeraden wordt namelijk om iedere drie uur iets te eten. Op die manier wordt je metabolisme aangewakkerd en blijft je vetverbranding aan de gang. Vul daarom naast je ontbijt, lunch en diner ook je tussendoortjes in. 

Belangrijk is ook de motivatie

Natuurlijk is er altijd de voorwaarde dat je de tips van het AI-chatprogramma ook daadwerkelijk opvolgt. Dat het plan voor je gemaakt is, is immers slechts de eerste stap. Stap twee is het uitvoeren daarvan, waarna misschien wel de moeilijkste stap volgt: het volhouden van het plan. Gelukkig kunnen we je daar ook een handje bij helpen.

We hebben al tal van tips voor je op een rij gezet als het aankomt op afvallen. Zo hebben we voor je uitgelegd wat de grootste fouten zijn tijdens het afvallen, of een glas jus d’orange per dag wel gezond is en hebben we vijf manieren op een rij gezet om je gezonde dieet op peil te houden.

Natuurlijk is het ook belangrijk om genoeg te sporten. Ook daar kun je ChatGPT bij gebruiken als je op zoek bent naar tips. Anderzijds hebben wij ook tal van tips voor je met oefeningen om te doen voor de verschillende spiergroepen.

Ook interessant