5 manieren om je gezonde dieet op peil te houden

Een dieet volhouden is lastig. Wie begin 2023 is begonnen met een gezonde levensstijl en daar inmiddels wel klaar mee is, komt nu voor de lastige weken te staan. De verleiding om je gezonde dieet op te geven wordt naarmate het weer beter wordt alleen maar groter. Wij helpen je met vijf manieren om je gezonde dieet gewoon door te zetten.

Een dieet starten is makkelijk gedaan. De eerste week volhouden gaat ook nog wel, maar om deze vervolgens door te zetten voor meer dan een maand is voor velen toch lastig. De variatie in het eten is helemaal weg en wellicht vind je lang niet alles wat je eet nog lekker. Gelukkig zijn wij er om je uit de brand te helpen en je dat steuntje in de rug te bieden om je gezonde levensstijl door te zetten.

Voor dit lijstje met manieren om je gezonde dieet op peil te houden, richten we ons op kleine aanpassingen in het dagelijks leven die al kunnen helpen om je gezonde levensstijl voort te zetten. Mocht je helemaal klaar zijn met je crashdieet, snappen we dat heel goed. Je hoeft deze ook niet per se helemaal meer te volgen om het gezonde levenspatroon vast te houden, zolang je de onderstaande tips volgt in ieder geval.

1. Vermijd frisdranken

We trappen af met de tip om geen frisdrank meer te drinken. Wellicht dat je af en toe dacht dat een beetje fris nog wel kon, maar daar moet je compleet mee stoppen. Gezoete frisdranken zijn bijna een verslaving als je ervan geniet, maar wie ze voor een week of twee kan weerstaan, merkt vervolgens gelijk dat je ze totaal niet meer mist.

Mocht je een kleine tussenweg nodig hebben, kun je bijvoorbeeld ook voor inruilen voor een glas prikwater met een schijfje citroen erin. Zo heb je nog steeds een smaakje in bruisend water, maar zitten er geen slechte zoetstoffen in je drinken. Anderzijds is het ook belangrijk om hetzelfde mantra aan te houden als het aankomt op alcohol.

Alleen een glaasje wijn kan van tijd tot tijd nog een keertje, maar bier kun je het beste gewoon vermijden. Mocht je precies willen weten waarom, hebben we het antwoord voor je in ons artikel over de grootste feiten en fabels van een alcoholvrij dieet.

2. Denk twee keer na voor je eet

Daarnaast is het natuurlijk ook van groot belang dat je goed nadenkt voordat je eet. Vraag jezelf af of je daadwerkelijk gaat genieten van wat je van plan bent om te pakken als snack. Heb je daadwerkelijk trek? Gaat deze snack me een voldaan gevoel geven? Is deze lekkernij wel gezond?

Als je denkt dat het alleen een klein moment van voldoening geeft, is dat eigenlijk al een teken dat je de snack beter links kunt laten liggen. Hetzelfde geldt voor de ongezonde snacks. Als je weet dat het eigenlijk niet moet en die realisatie er is, kun je gemakkelijker jezelf in bedwang houden. In plaats daarvan kun je ook een stuk fruit pakken om die lekkere trek te vullen.

3. Krachttraining

Mocht je begin 2023 als goede voornemen gestart zijn met afvallen en je na twee maanden het effect wel ziet, maar het niet snel genoeg gaat, is het nog een goede tip om het sporten op te pakken. Lang niet iedereen kon de tijd vinden of de combinatie aan vanaf het begin van het jaar, maar om dit langzaam in je routine in te passen is een heel goed idee.

Met wat krachttraining wordt je sterker en gespierder, maar dat is voor de afvallers onder ons niet eens het grootste voordeel. Dat is namelijk dat sporten de stofwisseling versnelt. Zo verbrand je extra calorieën op een dag en ook nog eens flink wat uren nadat je klaar bent met je sportsessie.

4. Geniet van de lekkere maaltijden

Een keertje cheaten tijdens je dieet mag best. Het moet alleen geen gewoonte worden, want dan is je dieet simpelweg voorbij. Vervolgens is het van groot belang dat je tijdens die sporadische cheatmaaltijden bewust geniet van wat je eet. Op die manier waardeer je jezelf alleen maar meer voor het volhouden van het dieet en voelt de cheatmaaltijd daadwerkelijk als een beloning.

Voor de pizzafans onder ons is er nog een extra tip. Als je als cheatmaaltijd kiest voor een pizza kun je jezelf een extra plezier doen door slechts de halve pizza op te eten. Na een kwartiertje zal blijken dat je net zo vol zit van de halve pizza als van een complete. Het effect merk je nog sneller als je vooraf een goed glas water drinkt.

5. Zetmeel is de vijand

Als laatste tip om je gezonde dieet door te laten gaan, is er nog om zetmeel als je aartsvijand te beschouwen. Aardappelen, brood en pasta zijn enorm lekker natuurlijk en dat snappen we best, maar een essentieel onderdeel van je eetpatroon hoeven ze niet te vormen. Het zetmeel dat in deze voedingsmiddelen is, is namelijk lastiger verteerbaar en daarom kun je deze het beste vermijden.

Gelukkig zijn er goede alternatieven waardoor je wel nog af en toe een pastagerecht kunt eten en een plakje brood kan dan af en toe ook weer. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood en volkorenpasta als je dit een keer wil eten. Qua smaak is er weinig tot geen verschil, maar als voordeel heb je wel dat het beter verteerbaar is en je er dus sneller van afvalt.

Ook interessant