Is dagelijks een glas jus d’orange slecht voor je?

Het ideale leven begint ‘s ochtends met een goed glas sinaasappelsap. Tenminste, dat is wat veel films en series je doen geloven. Maar is een glas jus d’orange iedere ochtend nou daadwerkelijk goed voor je? Of is het juist een ongezonde start van de dag? Wij leggen het je haarfijn uit.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de manier om je lichaam een kickstart te geven en geeft je lichaam de nodige brandstof om energie te verbranden. Om het ontbijt af te maken, drinken velen naast een kop koffie of thee ook graag een glas jus d’orange. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond als het lijkt?

Online hoor je veel waarschuwingen over sinaasappelsap. Sommige healthy bloggers drukken zelfs de stempel vers geperst gif op het zoetzure drankje. Dat is wellicht wat overdreven, maar heel gezond is jus d’orange eigenlijk ook niet. Het heeft te maken met de voedingswaarden die in het sapje zitten.

Bom van suiker

Wie een glas sinaasappelsap drinkt, is zich vaak niet bewust van hoeveel suiker er wel niet in zijn glas zit. Per 100 gram jus d’orange krijg je namelijk zo’n negen gram suiker. Dat is net zoveel suiker als dat er in cola zit. Per glas, wat gemiddeld 200 milliliter is, krijg je dus al ongeveer achttien gram suiker binnen. Dat is vergelijkbaar met vier tot vijf suikerklontjes die je bij je ontbijt even naar binnen werkt.

Het is gezonder om ‘s ochtends gewoon een sinaasappel te eten, want dan komen deze suikers op een andere manier je bloed binnen. Het gebeurt veel geleidelijker en dat is gezonder voor je. In sapvorm komt suiker veel sneller in je maag terecht en wordt het ook sneller opgenomen in je bloed. Dat zorgt voor een piek aan insuline.

Het Voedingscentrum heeft jus d’orange dan ook op haar lijst met suikerhoudende dranken staan die afgeraden wordt om overgewicht en diabetes type 2 tegen te gaan. Een duidelijk signaal dat sinaasappelsap helemaal niet zo goed voor je is, is er bijna niet. Toch hebben we nog flink wat andere tekenen voor je die duidelijk maken dat jus d’orange misschien niet het beste drankje is in de ochtend.

Geperst of uit pak

Laten we vervolgens maar eens kijken naar de verschillen tussen vers geperste jus d’orange en dat uit een pak. Bij laatstgenoemde krijg je vaak sinaasappelsap uit concentraat en daar zit vaak vijftig procent minder vitamine C in. Je denkt wellicht dat je gezond bezig bent met een glas sap in de ochtend, maar wanneer het sap uit het pak komt valt dat dus enorm mee. 

Anderzijds is het ook zo dat je bij sinaasappelsap uit pak vaak toegevoegde stoffen terugvindt. Dat heb je natuurlijk niet als je het sap zelf vers perst. Zelfs het water is anders, want sap dat uit concentraat komt, is vaak op een later moment aangelengd met nieuw water.

Weinig vitamine C

Nu vraag je je misschien af waarom sinaasappels dan toch juist altijd aangeraden worden om gezond te leven. De vrucht is immers toch goed voor je? Dat is ook zo, want een sinaasappel is een grote bron van vitamine C. Daar merk je alleen een stuk minder van als je de sinaasappel perst voor een goed glas jus d’orange. Daar gaat veel vitamine C bij verloren.

Wel zijn er manieren om bij het persen meer vitamine C te bewaren. Zo wordt aangeraden om altijd een plastic pers te gebruiken. Bij een metalen pers gaan de vitamines namelijk sneller verloren doordat het metaal deze sneller laat oxideren. Anderzijds kun je ook de vitamines in het sap door deze in het donker te bewaren.

Onderaan de streep is een vers geperst glas jus d’orange goed voor twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dat is dus nog steeds erg goed. Het is alleen beter om gewoon één losse sinaasappel te eten, want die is goed voor tachtig procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Verloren vezels

Niet alleen vitamine C gaat verloren bij het persen van een sinaasappel voor een glas jus d’orange. Ook verlies je op die manier de vezels van de vrucht. Die zitten namelijk in het vruchtvlees en dat blijft allemaal achter in de pers. Het valt dan ook aan te raden om dit opgevangen vruchtvlees met een lepel los op te eten of om het door de geperste sap te mixen. Vezels zijn namelijk goed voor je darmen en de stoelgang. Ook helpen vezels bij het verlagen van LDL-cholesterol, wat op zijn beurt weer goed is voor je bloedvaten.

Dus, is jus d’orange slecht voor je?

Al met al mag het duidelijk zijn dat een glas jus d’orange niet het meest gezonde drankje is om de dag mee te starten. Om vitamine C en vezels binnen te krijgen, kun je het beste gewoon de sinaasappel in zijn geheel opeten. Als je wel gaat voor een verse jus kun je het beste slechts een glas nemen en moet je vervolgens goed opletten op de verdere inname van suikers. Op zoek naar meer tips tegen overgewicht? Check dan snel onze tien bewezen tips!

Ook interessant