5 dingen die je moet weten over de nieuwe FIFA: EA Sports FC

Voetbalfans opgelet! Het einde van het FIFA-tijdperk is aangebroken. Wie voetbal graag kijkt, houdt doorgaans ook wel van een potje virtueel voetbal in de vorm van FIFA. Die games stoppen echter met bestaan. Vanaf heden moet je het doen met EA Sports FC. Wij zetten vijf dingen die je moet weten over het nieuwe FIFA op een rijtje.

FIFA 23 is de laatste FIFA-game die uitkomt. De versie waarin het 2022-2023-seizoen centraal staat, brengt het einde van een tijdperk met zich mee. Hoe dat precies zit en waarom er niet langer FIFA-games verschijnen, leggen we je haarfijn uit, net als vier andere zaken rondom het nieuwe EA Sports FC.

1. Waarom gaat FIFA weg?

We trappen maar af bij de grootste vraag die iedereen heeft: waarom worden er niet langer nieuwe FIFA-games gemaakt? Het antwoord heeft te maken met geld. Ontwikkelaar Electronic Arts (EA) heeft de banden met de FIFA verbroken en dus mag de naam FIFA vanaf 2023 niet langer gebruikt worden voor nieuwe games. Het heeft te maken met het bedrag dat voetbalbond vroeg aan de gamemaker

EA Sports heeft daarom een nieuwe naam voor de voetbalgame: EA Sports FC. Die naam is in grote delen eigenlijk het enige wat er dan ook veranderd. De studio die voorheen FIFA-games maakte, doet dat nu nog steeds maar dan onder een andere naam. Alleen de licenties zijn nog een grote kwestie, maar zoals op de officiële website van EA Sports FC te zien, zijn de grootste bekende clubs en competities gewoon aanwezig.

2. De clubs en competities in EA Sports FC

Daarover gesproken, specifieke namen van clubs en spelers noemt EA nog niet als het aankomt op de nieuwe videogame. Wel is duidelijk via sociale media dat tal van grote clubs zich aansluiten bij het bedrijf. Zo postte Ajax onder andere dat EA Sports FC er aan komt en lijkt het duidelijk dat de Amsterdamse club, inclusief haar spelers, in de game te vinden is.

EA heeft fans wel alvast een klein voorproefje gegeven. In totaal zijn namelijk zo’n 19.000 volledig gelicenseerde spelers te vinden, net als 700 voetbalclubs en 30 competities. Bij laatstgenoemde kan je onder andere de Premier League, La Liga, Ligue 1, Serie A, Eredivisie en Bundesliga verwachten. Over de Jupiler Pro League is nog niets bekend.

3. Wanneer verschijnt EA Sports FC?

Naast de bovenstaande punten is het een grote vraag wanneer EA Sports FC uitkomt. Toch is daar een redelijke inschatting voor te maken. FIFA-games verschenen namelijk altijd richting het einde van september of aan het begin van oktober. Laatstgenoemde was tijdens de coronaperiode het geval.

Mogelijk is dat dit jaar weer het geval, maar niet vanwege een nieuwe pandemie die op het punt staat om uit te breken. Dit keer zou de game wel eens wat later kunnen verschijnen wegens de naamswisseling van de game en alle veranderingen die daarbij komen kijken. Toch vermoeden we stiekem dat de game gewoon weer in september verschijnt, inclusief een speciale editie van het spel waardoor je vroegtijdige toegang kunt krijgen tot de titel.

4. Een merk voor voetbalcultuur

Met de nieuwe naam komt ook een gloednieuwe logo voor de nieuwe voetbalisimulatie-games. EA heeft alvast uitgelegd waarom er voor dit specifieke logo is gekozen dat ergens toch lijkt op een kapotte driehoek.

EA: “Het nieuwe merk haalt zijn ontwerp-inspiratie rechtstreeks uit de beautiful game en een dominante vorm in de voetbalcultuur die de sport op meerdere niveaus vertegenwoordigt, namelijk driehoeken. Van pass-technieken tot set-pieces, de vorm is ook geweven in het DNA van EA SPORTS voetbalervaringen voor decennia; van de isometrische hoeken van onze allereerste 8-bits ervaringen en de driehoekige polygonen die elke pixel van onze modernste games vormen, evenals het iconische symbool van de spelerindicator dat boven elke atleet in elke wedstrijd verschijnt.”

5. Meer informatie over EA Sports FC

De grote vraag is nu wanneer er meer details bekend worden gemaakt over EA Sports FC. Gelukkig hoeven fans niet heel veel langer te wachten op meer informatie. In de zomer wordt namelijk meer informatie bekendgemaakt, waaronder vermoedelijk die releasedatum. Waarschijnlijk zal dan bevestigd worden, wat je hierboven al kon lezen, dat het spel in september gaat verschijnen.

Tot die tijd is het nog flink gissen. Gelukkig is FIFA 23 nog steeds goed speelbaar en kunnen spelers die van de game nog niet hebben profiteren. De game is op verschillende plekken, zowel fysiek als digitaal, in de aanbieding.

Ook interessant