RIP Willy Van den Wijngaert: Van koekjesbaron tot de val als voorzitter van KV Mechelen

KV Mechelen meldde zonet het triestige nieuws van het overlijden van Willy Van den Wijngaert. De ex-voorzitter was al lange tijd van het voorplan verdwenen maar zijn dood maakt enorm veel emoties los bij de vurige aanhang van Malinwa. Willy was immers lange tijd de mecenas van de Rood-Gele club en samen met zijn vrouw Rosie vormde hij een BV-koppel dat hoge pieken kende maar waarbij de val ook keihard aankwam.

KOEKJESBARON WORDT MECENAS

Willy was al langer supporter van KV Mechelen toen hij in 1998 de club overnam en voorzitter werd. De goedlachse volksmens was tot dan een uiterst succesvol bedrijfsleider van Biscuits Bofin, een koekjesfabriek in Putte en een echt familiebedrijf met ook onder meer zoon Marc als één van de drijvende krachten. Willy stond tot dan bekend als een uiterst zuinig iemand, die elke euro twee maal omdraaide maar alles zou veranderen toen hij plots gebombardeerd werd tot nieuwe sterke man van Rood-Geel.

KV Mechelen zat eind jaren 90 in een financieel uiterst moeilijke periode en Willy stopte enorm veel privékapitaal in de club. Hij kocht de borgstelling van andere bestuursleden over voor zo’n 100 miljoen Belgische frank (2,5 miljoen euro), werkte de schuldenlast weg en liet KV Mechelen met een promotie sportief heropleven. De man werd op handen gedragen door de fanatieke aanhang van Malinwa en werd meermaals luid toegezongen.

SPORTIEVE PIEKEN EN DALEN

Onder leiding van Willy Van den Wijngaert degradeert KV Mechelen tot twee maal toe naar tweede klasse maar evenveel keer weet de roemrijke club het jaar nadien de promotie te bewerkstelligen. Het jaar 2002-2003 is er echter eentje dat voor eeuwig in de clubgeschiedenis gegrift staat. Financiële donkerwolken pakken zich steeds meer samen boven de Rood-Gele club en de gevierde voorzitter verandert steeds meer in een paria voor een deel van de supporters. KV wordt een club die bijna dagelijks wordt opgevoerd in de journaals en verschillende programma’s, vooral vanwege de fratsen die de anders zo sympathieke koekjesbakker uithaalt. Willy is even alle realiteitszin kwijt en laat zelfs de manager (Luc Verheyen) schaduwen op de club. Ook de beelden waarbij hij een Afrikaanse gebedsman laat overvliegen zijn voer voor de clubgeschiedenis.

Het privékapitaal dat Willy in KV Mechelen stak geraakt stilaan op en ook verschillende familieleden en medebestuurders van zijn koekjesfabriek beginnen zich te roeren. Het bedrijf van de voorzitter zit in slechte papieren, Studio 100 zou immers het contract verbreken en was goed voor 40% van de productie. De geldkraan richting Malinwa wordt volledig dichtgedraaid en al snel blijkt dat de club er financieel nog erger voorstaat dan men had voorzien. Bij gratie van één man werd jarenlang het faillissement vermeden.

VERDRAG VAN ELEWIJT

Nadat verschillende ‘reddingspogingen’ (onder meer Aad De Mos zou nog proberen om de club in handen te krijgen) op niets uitdraaien, gaat KV Mechelen uiteindelijk in vereffening. Het seizoen wordt nog uitgespeeld met een noodploeg maar lange tijd lijkt het erop dat Malinwa definitief zal moeten ophouden te bestaan. Tot Mark Uytterhoeven zich plots in de strijd gooit en er een gigantische reddingsoperatie op poten wordt gezet. Alle supporters wordt gevraagd om 1000 euro (of meer) te storten, gecombineerd met tal van activiteiten zou dat finaal een zegen worden voor KV. Op een gedenkwaardige vergadering die plaatsvond in Elewijt op 26 februari 2003 werd met het ingezamelde geld een akkoord bereikt met de spelers. De club kon uiteindelijk verder blijven bestaan, met een licht gewijzigde naam: Yellow Red KV Mechelen.

Willy zelf werd nadien de gebeten hond bij KV Mechelen en ligt jarenlang verwikkeld in een hevige strijd om een deel van zijn geld terug te krijgen via de vereffenaar. Pas in 2012 vindt de club een akkoord met Van den Wijngaert omtrent het stadion en sindsdien werd de koekjesbaron grotendeels gerehabiliteerd en prompt kreeg hij de titel van ere-voorzitter.

Op 90-jarige leeftijd kwam er een einde aan het leven van Willy, eentje dat gekenmerkt werd door veel succes maar ook privé moest de man stevige klappen doorstaan. Vorig jaar overleed nog zoon Marc die amper 65 jaar werd en ook een kleindochter ontviel hem al na een ongelukkige val op de trap, zij werd slechts 34 jaar oud. Willy leefde al een tijdje teruggetrokken, samen met Rosie in Monaco. Als supporter had hij steeds een peperkoeken Rood-Geel hart, één dat gelijmd moest worden na de pijnlijke breuk.

Ook interessant