10 tips om je voor een succesvolle inrichting in huis

Oost west, thuis best is een zeer afgezaagd, maar onwijs correct spreekwoord. Niets is zo lekker als in je eigen huis vertoeven, maar voordat je dit kunt doen moet je deze natuurlijk wel stijlvol hebben ingericht. Heb je daar zelf alleen wat moeite mee, dan snappen we dat best. Gelukkig hebben we tien tips voor een succesvolle inrichting in huis voor je.

1. Bespaar nooit op meubels

We trappen gelijk maar af met één van de duurste tips van het lijstje, namelijk dat je nooit kosten moet besparen op meubels. Deze kosten zijn juist investeringen, want je moet het jarenlang gaan doen met deze meubels. Zorg er dus voor dat je kiest voor de juiste meubels en neem het prijskaartje aan de voorkant gewoon voor lief.

Wel is het natuurlijk logisch dat je met een budget werkt. In dat geval is het van groot belang om te beginnen met het meubilair waarop je zit. Zitcomfort is van uiterst groot belang en dus moet dat op de eerste plaats staan. Kijk daarom eerst naar banken en stoelen en zoek daarna pas de rest van je meubels uit.

2. Functionaliteit

De tweede tip is onze lijst met tips voor een succesvolle inrichting in huis sluit eigenlijk perfect aan bij het feit over zitcomfort. Functionaliteit moet namelijk centraal staan bij het uitzoeken van je interieur. Je woning mag dan nog zo mooi ogen, maar als de functionaliteit ver te zoeken is, heb je er alsnog weinig aan.

3. Kies je meubels op basis van de ruimte

Naast functionaliteit is het ook belangrijk om de ruimte die je hebt goed te benutten. Een grote hoekbank in een kleinere woonkamer zorgt er al snel voor dat je woonkamer klein aanvoelt. Daar zit je niet op te wachten en andersom wil je ook niet dat een kleine bank wegvalt in een grote woonkamer. Zorg er daarom voor dat je de afmetingen weet van het woonoppervlak dat je inricht en zoek op basis daarvan meubels uit die passend zijn bij het oppervlak.

4. Kies een kleur of een kleurenpalet

Ook is het belangrijk om te kijken naar een kleurenpalet wanneer je meubels uitzoekt. Tenzij je van disco houdt, valt het niet aan te raden om in de wilde weg verschillende kleuren meubels te halen. Dat vloekt en creëert een chaotische sfeer in huis. Zorg er juist voor dat de kleuren van je meubilair bij elkaar passen om zo een succesvolle inrichting in huis te maken.

5. Zwart kan (met mate) altijd

Zelfs als je een kleur of kleurenpalet hebt gekozen, is er nog één tip: zwart kan altijd. Tenminste, je kunt altijd een meubel of wat decoratie voor in huis halen met een zwarte kleur. Belangrijk is dat de donkere tint niet de dominante kleur wordt, maar een klein beetje zwart kan geen kwaad. Dat geeft juist een mooi contrast bij de rest van de inrichting.

6. De juiste decoratie

Wie zijn huis een eigen smoel wil geven, doet dit uiteraard door te kiezen voor de juiste decoratie in huis. De inrichting mag dan wel compleet zijn qua meubels, maar zonder decoratie oogt de woning sfeerloos en kaal. Daarom is het belangrijk om de decoratie goed af te stellen op de meubels die je gekocht hebt. 

Gezien dit wel een kwestie van smaak is, valt het aan te raden om je te laten inspireren door andere woningen. Blader daarom door woningstijdschriften en schroom ook niet op het internet af te struinen voor toffe inrichtingen. Let vervolgens vooral op de decoraties in deze voorbeelden en laat je hierdoor inspireren.

7. Planten en bloemen

Ben je geen held met planten en bloemen? Dan is deze tip misschien wat angstaanjagend, maar dat is nergens voor nodig. Planten en bloemen zijn de perfecte methode om wat meer sfeer en gezonde lucht in huis te creëren. Daarnaast voegen ze alleen maar toe aan de zesde tip, want planten en bloemen zijn altijd een goede extra als het op decoratie aankomt.

8. Creëer lagen in huis

Een andere belangrijke tip voor een succesvolle inrichting in huis is dat je werkt in lagen. Dat wil zeggen dat je eerst je bank koopt, maar vervolgens ook wat dekens en kussens voor op de bank om zo een huiselijk gevoel te creëren. Hetzelfde geldt voor de vloer. Laminaat oogt natuurlijk mooi, maar een tapijt is natuurlijk nooit mis. Het duiveltje zit in de details en dus is het belangrijk om juist ook deze correct te krijgen voor een warm gevoel in huis.

9. Let niet te veel op de trends

Als laatste tip valt het ook aan te raden om niet al te veel te letten op de trends. Hierop inspelen kan leuk zijn, maar je moet niet vergeten dat het interieur van je woning langer mee zal moeten gaan dan de trend. Je wil dus niet dat je inrichting uit de mode is over een paar jaar, dus jezelf volledig overgeven aan een trend valt enorm af te raden. Kies daarom hoogstens twee voorwerpen die als klassieker beschouwd kunnen worden en die toch bij een trend aansluiten.

Tags

Ook interessant