Dit verdiende Daniel Radcliffe als Harry Potter

Het ziet ernaar uit dat het niet lang meer duurt voordat er een complete reboot komt van de Harry Potter-films. Warner Bros. Discovery lijkt van plan te zijn de reeks een volledig nieuw leven in te blazen door een compleet nieuwe cast te gebruiken voor een nieuwe reeks die de boeken tot leven wekken. Dat betekent dat er een nieuwe Harry Potter moet komen, wat afgaande op wat Daniel Radcliffe als Harry Potter verdiende voor de films een zeer gewilde rol zal worden.

Zelfs twaalf jaar nadat de laatste film op het witte doek verscheen, is Harry Potter nog altijd één van de meest-geliefde reeksen in film. Warner Bros probeerde de naam in leven te houden via de spin-off-reeks Fantastic Beasts, maar dat pakte door verschillende problemen niet zo goed uit. Nu lijkt een reboot van de reeks aanstaande te zijn met compleet nieuwe acteurs.

Zoveel kreeg Daniel Radcliffe als Harry Potter

Wie Harry Potter gaat spelen, moet in de komende jaren blijken, maar dat veel acteurs op de rol zullen azen lijkt een gegeven. Al helemaal als ze zien hoeveel Daniel Radcliffe met de reeks verdiende op basis van de data van Celebrity Net Worth. Over de acht films die werden opgenomen haalde de Brit een slordige 85 miljoen euro binnen.

Dit kreeg de Brit uiteraard niet in één keer. De gelden werden verdeeld over de verschillende films. Het bedrag lijkt overigens enorm, maar valt in het niets in vergelijking met de complete opbrengst van de filmreeks. Dat bedrag ligt namelijk om en nabij 7,8 miljard euro.

De beginnende Harry Potter

Hoewel de acteur aan het einde van de rit in 2011 meer dan 100 miljoen euro bij elkaar had verdiend aan de films, zou hij dat waarschijnlijk niet hebben gedacht na de eerste film. Voor Harry Potter en de Steen der Wijzen kreeg de acteur namelijk 900.000 euro. Toegegeven, het is geen slecht loon voor iemand die destijds elf jaar oud was.

Na die eerste film leek al duidelijk dat er meer Harry Potter-films zouden komen. Meer boeken lagen immers al op de plank en ook bij de box office deed de film het goed. Zo wist de oorspronkelijke film uit 2001 wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op te brengen. De vraag was vooral of de vervolgen dit bedrag op konden brengen.

Wat in ieder geval wel duidelijk was, was dat Radcliffe meer geld kon vragen voor de tweede film. Voor Harry Potter en de Geheime Kamer kreeg de acteur namelijk iets meer dan 2,75 miljoen euro. De tweede film zelf deed het alleen wel een tikje minder goed, al was de opbrengst nog steeds geweldig met dik 897 miljoen dollar.

Op naar Azkaban

Toen na twee films duidelijk was dat de Harry Potter-reeks een toekomst zou hebben en de acteurs lange tijd de rollen moesten gaan vertolken, was het tijd voor Radcliffe en zijn ouders om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Daar wist de familie Radcliffe te regelen dat de jonge acteur voor Harry Potter en de Gevange van Azkaban een slordige 5,5 miljoen euro kreeg.

Het was niet de enige keer dat Radcliffe een verdubbeling van zijn salaris zag. Voor de eerstvolgende film, Harry Potter en de Vuurbeker, kreeg de Brit namelijk 10,1 miljoen euro. Het is niet een complete verdubbeling, maar dichtbij zit het zeker.

Een volwassen Harry Potter(-acteur)

Met het vijfde deel van de reeks in aantocht, zag de reeks achter de schermen een grote verandering. De acteurs die als kinderen binnenkwamen toen de opnames in 2000 begonnen, werden volwassen. Voor Redcliffe kwam dat moment in 2007 toen Harry Potter en de Orde van de Feniks uitkwam. Voor die film kreeg de Brit bijna 12,9 miljoen euro.

Voor de zesde film kreeg Radcliffe toch weer een flink bedrag extra op zijn bankrekening gestort. Harry Potter en de Halfbloed Prins leverde de acteur namelijk iets meer dan 22 miljoen euro op. Wederom bijna het dubbele van de film daarvoor.

Een tweedelig afscheid

Met zes films achter de rug was het tijd voor Warner Bros om het laatste boek om te zetten in een prachtige film. Daarvoor koos de studio alleen niet. Het Amerikaanse bedrijf besloot de film op te splitsen in twee delen. Dat betekende voor Daniel Radcliffe goed nieuws, want voor de twee films kreeg hij een flink totaalbedrag overgemaakt. In totaal komt het neer op een bedrag van bijna 46 miljoen euro (ofwel 50 miljoen dollar).

Wanneer het per film gerekend zou worden, zou de acteur dus 23 miljoen euro per film hebben gekregen. Tel alle bedragen bij elkaar op en het is de Brit is door het opgeven van zijn jeugd in de filmstudio een goede 100 miljoen euro en nog een beetje extra. Sindsdien heeft de acteur ervoor gekozen om in tal van andere rollen te stralen, waaronder Alfred “Weird Al” Yankovic in de gelijknamige biopic van de muzikant.

100 miljoen voor Radcliffe als Harry Potter

Gezien de boxoffice voor bioscoopfilms over de jaren alleen maar groter lijkt te worden, mede dankzij het Marvel Cinematic Universe, lijkt Warner Bros opnieuw miljarden te willen verdienen met nieuwe films. De nieuwe Harry Potter-acteur weet dan ook wat hij kan verwachten om mee te doen aan de films. Tenminste, als hij net zo goed zijn kaarten weet te spelen als Radcliffe. Mocht je de oude films willen kijken, staan die allemaal op HBO Max.

Ook interessant