Netflix doet gebruikers huiveren: zo wordt delen van paswoorden onmogelijk

Het is al lange tijd een stevige doorn in het oog van de grote bazen van Netflix: het delen van paswoorden. De streamingdienst zou hierdoor jaarlijks voor vele miljoenen euro’s mislopen en daar wil het platform nu meteen komaf mee maken. Er ligt een stevig plan op tafel dat gebruikers doet huiveren.

WIFI ALS SLEUTELWOORD

Er zou een nieuw systeem komen waarbij klanten er voor kunnen kiezen om meer te betalen, zodoende kan men ook op meer locaties inloggen. Daaraan gekoppeld komt er een controle waarbij klanten “minstens één keer om de 31 dagen” moeten inloggen via de wifiverbinding van de primaire locatie van de klant die het abonnement betaalt.

De streamingdienst zou dat nagaan via informatie “zoals IP-adressen, de gebruikte toestellen, en de activiteit op het account”. Toestellen die niet aan die voorwaarde voldoen, zouden niet langer kunnen inloggen. Op die manier zouden families of vriendengroepen dus niet meer (eenvoudig) een account kunnen delen.

Als gebruikers langere tijd niet op hun hoofdlocatie Netflix gebruiken, kunnen ze de vraag krijgen om het apparaat te verifiëren. Netflix stuurt dan een link naar het mailadres of telefoonnummer van de hoofdeigenaar van het account. Die moet dan binnen een kwartier een 4-cijferige verificatiecode invoeren op het desbetreffende apparaat.

Gebruikers delen massaal hun wachtwoorden van streamingdiensten met vrienden, familieleden en collega’s. Zo’n 34 procent van alle abonnees kijkt mee op het account van een ander, bleek vorig jaar nog uit een onderzoek. Volgens Netflix leidt dit tot een verlies aan inkomsten, waardoor het minder kan investeren in het verbeteren van de dienst.

Tags

Ook interessant