Netflix-gebruikers opgelet! Strenge controle komt er nu echt aan

Lange tijd konden de gebruikers van de streamingdienst bijna onbeperkt hun account delen maar dat lijkt binnenkort definitief verleden tijd. Netflix schrijft aan zijn aandeelhouders dat het zeer tevreden is over de tests omtrent het aanpakken van accountdelers. Een grootschalige uitrol staat voor de deur.

TEST IN 4 LANDEN

Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat het kosteloos delen van een account van Netflix niet meer mogelijk is. De streamingdienst kijkt al langer naar een aanpassing, waarbij je bijvoorbeeld alleen nog een extra huishouden kan toevoegen bij een hoger maandbedrag. Vorig kwartaal introduceerde Netflix dit ‘betaald delen’ al in vier landen en er gaan er snel meer volgen.

In Canada, Nieuw-Zeeland, Spanje en Portugal kon je de afgelopen maanden een account al niet meer delen. Daar moeten abonnees een hoofdadres opgeven, zodat Netflix gebruikers van buitenaf in de gaten kan houden. Voor 7,99 dollar per maand (7,29 euro) kan je een extra adres toevoegen. In Latijns-Amerika probeerde het bedrijf dit al eerder uit en die proef was succesvol, vindt Netflix.

MEER ABONNEES EN MEER OMZET

Nu komt er dus een bredere uitrol. Netflix wil nog dit kwartaal in onder meer de Verenigde Staten ook een strengere controle invoeren. Het was eerst de bedoeling dat het nieuwe beleid al eind maart ‘breed uitgerold’ zou worden, maar dat heeft de streamingdienst uitgesteld om nog meerdere aanpassingen te kunnen doorvoeren. 

De invoering van de nieuwe toeslag leidt volgens Netflix in eerste instantie tot meer opzeggingen, maar het levert op de lange termijn meer abonnees en meer omzet op. “Na een tijdje beginnen mensen die eerder op andere abonnementen meeliften vaker eigen accounts te activeren en voegen bestaande abonnees meer betaalde ‘extra leden’ toe aan hun accounts. Bijvoorbeeld in Canada is ons abonneebestand nu groter dan voor de lancering van het betaalde accountdelen.” Het is nog onduidelijk wanneer België aan de beurt is.

Ook interessant