5 geweldige docu’s die je moet kijken op Netflix
Netflix mag dan langzaam leeglopen als het aankomt op films en series, maar qua documentaires komen er nog altijd pareltjes naar de streamingdienst. Het zijn er alleen zoveel dat je door de bomen soms het bos niet meer kan zien. Gelukkig hebben wij vijf geweldige docu’s voor je die je moet kijken op Netflix.
Om ervoor te zorgen dat je een goede mix aan vermaak hebt, hebben we ervoor gekozen dat de docu’s die we in dit lijstje hebben lekker afwisselend zijn. Dat betekent vooral ook dat je niet bang hoeft te zijn dat we vijf docu’s met natuurthema opgesteld hebben. Laten we maar snel beginnen met de lijst.
5. The Great Hack
We trappen af met één van de grootste schandalen van de afgelopen eeuw: Cambridge Analytica. Het is het databedrijf dat Donald Trump meehielp in zijn geslaagde campagne om president van de Verenigde Staten te worden. Het bedrijf deed dit door onrust te zaaien onder de bevolking, wat het bedrijf in verschillende landen succesvol deed om mensen te manipuleren.
Het bedrijf deed dit door data die Cambridge Analytica had van gebruikers te gebruiken om specifieke content voor te schotelen die de gebruiker kon beïnvloeden. In de documentaire wordt precies uitgelegd hoe het bedrijf hierin slaagde, waarbij ook tal van voormalig werknemers aan de tand gevoeld wordt. In de 113 minuten gaat een wereld voor je open die je als kijker doet beseffen hoe bedrijven met jouw persoonlijke data omgaan.
4. How to Become a Tyrant
Van een bedrijf dat de bevolking wist te manipuleren schakelen we over naar politieke figuren die bevolkingsgroepen onder de duim hielden. How to Become a Tyrant is een zesdelige Netflix documentaire waarin Peter Dinklage in iedere aflevering een andere bekende tiran uit de geschiedenisboeken onder de loep neemt.
Daarbij komen Adolf Hitler, Saddam Hussein, Idi Amin, Joseph Stalin en Muammar Gaddafi aan bod waarbij elke aflevering de geschiedenis blootlegt over elke tiran. Het is de bizarre framing die deze docu doet opvallen, waarbij telkens een ander aspect van een alleenheerser uitgelicht wordt. Combineer dit met de snerende humor van Dinklage en je hebt zes korte afleveringen die je in een avond binged.
3. The Last Dance
Eén van de beste documentaires van de laatste jaren komt niet alleen uit de koker van Netflix, maar ook van ESPN. De twee bedrijven werkten samen aan een documentaire over de fenomenale carrière van basketballer Michael Jordan en dat bleek een laaiend succes. De tiendelige reeks deed het zo goed dat deze een Emmy won voor Beste Documentaire van 2020.
Tot in het kleinste detail wordt je als kijker meegenomen in het verhaal van de legendarische basketballers laatste seizoen. De zogeheten Last Dance bij de Chicago Bulls is een verhaal dat voor Europeanen doorgaans toch wat minder bekend is. De tien afleveringen met nooit eerder vertoonde beelden en een kijkje achter de schermen bij het team zorgen voor een heerlijke, bingewaardige ervaring.
2. Fyre: The Greatest Party That Never Happened
Een documentaire over een recente gebeurtenis die het kijken absoluut waard is, is Fyre: The Greatest Party That Never Happened. Deze docu volgt het verhaal van het Fyre Festival dat in 2017 plaats moest vinden, maar er nooit daadwerkelijk kwam. Van de verschillende documentaires die over het mislukte festival te vinden zijn, is dit de beste die je kunt kijken.
In 97 minuten wordt het complete verhaal van de mislukking keurig verteld en uitgelegd. Je valt constant van de ene verbazing in de andere, dus als je je wil verdiepen in één van de grootste gefaalde projecten van de afgelopen tien jaar is dit een absolute aanrader.
1. Dirty Money
Op de eerste plaats komen we uit bij Dirty Money. Deze documentaire-reeks van Netflix bleek zo’n daverend succes dat een tweede seizoen al snel gemaakt werd. De twaalf afleveringen die dat in totaal opleveren, zijn het kijken meer dan waard. Telkens weer staat een groot schandaal centraal in het thema van corruptie, fraude of illegale boekhouding.
Zo komt onder andere het uitstootschandaal van Volkswagen en Donald Trump aan bod. Daar houdt het niet bij op, want in het tweede seizoen legt de docu ook het vergrootglas boven op de illegale mijnpraktijken in de Verenigde Staten en de milieuschade die dit veroorzaakt. Misschien is de aflevering waarin Point Comfort aan bod komt nog wel het meest aangrijpt waarbij Netflix je precies vertelt over een bedrijf dat langzaam maar zeker giftige chemicaliën dumpte in een klein dorpje.
We moeten je dan ook waarschuwen, want deze docureeks kan je kijk op de wereld best beïnvloeden. Het neemt de innerlijke onschuld bij je weg en doet velen inzien dat bedrijven zeker niet altijd het beste voor hebben met de consument of de wereld waarin we leven. Het is dan ook goed mogelijk dat je na de twaalf afleveringen een stuk cynischer naar de wereld kijkt, maar wij noemen het liever realistisch.
Deze docu’s moet je kijken op Netflix
Nu je de vijf absolute hoogtepunten hebt gevonden als het aankomt op docu’s op Netflix, is het tijd om ze toe te voegen aan je kijklijst op Netflix. Heb jij zelf nog documentaires die absolute aanraders zijn? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.