Oorlogsfilm maakt indruk op Netflix: ‘Beste investering voor oscars’

Het is al weer van 2018 geleden dat een Netflix film de prestigieuze prijs voor ‘Best Picture Oscar’ ontving met het fel geprezen Roma. De Mexicaanse zwart-wit film sleepte destijds 10 nominaties in de wacht en ging er finaal vandoor met de prijs voor beste buitenlandse film. Met negen nominaties doet zijn ‘opvolger’ het bijna even goed en de verwachtingen zijn minstens even hooggespannen.

DERDE VERFILMING VAN BOEK

Het gaat al om de derde verfilming van de beroemde anti-oorlogsroman Im Westen nichts Neues van Erich Maria Remarque maar de eerste Duitstalige bewerking van het boek. In tegenstelling tot veel andere oorlogsfilms, waarin soldaten als helden worden gepresenteerd, koos regisseur Berger ervoor slechts de horror, nutteloosheid en ellende van oorlog te laten zien.

We volgen de jonge soldaat Paul Bäumer tijdens de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog, terwijl hij steeds dieper wegzakt in de misère van de loopgravenstrijd. Visueel verbluffend maar ook wat braaf volgens de genreconventies gefilmd oorlogsdrama.

Er werden meer dan 20 miljoen kopieën van het boek verkocht, ondanks het feit dat de roman al snel verboden werd door de nazi’s. Ze categoriseerden het boek onder anti-oorlogspropaganda en verbrandden duizenden exemplaren. Remarque werd gedwongen het land uit te vluchten om zijn leven te redden.

Im Westen nichts Neues (2022) – IMDb krijgt op verschillende sites een prima beoordeling, op IMDB scoort hij 7,8/10 en op het Nederlandse moviemeter.nl krijgt de prent zelfs een ongeziene 3,8/5. Absoluut het bekijken waard dus en mogelijk een nieuwe Oscar-winnaar!

Ook interessant