Dancing Dimi verovert de dartwereld en maakt zichzelf stinkend rijk

Na een voorlopig weergaloos WK staat Dimitri Van den Bergh vanavond in Alexandra Palace tegenover de absolute superster in het darten: de Nederlander Michael van Gerwen. MVG werd al drie maal wereldkampioen en is na Phil Taylor veruit de succesrijkste darter ooit. Taylor pakte maar liefst 14 keer (!) de beker met de grote oren bij de PDC maar uiteraard is de concurrentie nu pakken groter.

Dancing Dimi als Belgische hotspot

Tot zowat een jaar of twee geleden was darten in België slechts een soort niche-sport. Er was nauwelijks TV-aandacht voor, al hadden we ook toen al een echte topper met Kim Huybrechts. De Nijlenaar was altijd een voorbeeld voor Dancing Dimi en heeft een groot aandeel in de opmars die de jonge Dimitri maakte. The DreamMaker schopte het in zijn relatief jonge carrière al twee maal tot de kwartfinale maar gisteren beukte dus voor het eerst een Belg de poort open richting die magische halve finale. Eerder gebeurde dit enkel nog maar in de ‘kleinere’ BDO, daar deed Mario Vandenbogaerde hem dat voor in 2020.

De uitstekende prestaties van Dimitri Van den Bergh, gekoppeld aan de coronacrisis, zetten VTM aan tot het uitzenden van de eerste grote TV-tornooien. Ondertussen heeft de Vlaamse zender de uitzendrechten van zowat alle masters en hierdoor werd de Belgische kijker ook al snel warm voor het darten. In zowat elk Vlaams huishouden is er ondertussen een dartboard te vinden en ook de dartwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Kim Huybrechts zelf opende zopas trouwens een winkel in zijn woonplaats.

PDC ORDER OF MERIT

Ook de bankrekening van Dimitri werd uiteraard al stevig gespijsd. In heel zijn carrière verzamelde hij al rond het miljoen euro prijzengeld. In de PDC Order of Merit staat hij momenteel op ongeveer 410.000 pond, omgerekend zo’n 460.000 euro. Die ‘live’ ranking geeft het prijzengeld mee dat hij de afgelopen twee jaren verzamelde bij alle ranking-tornooien (enkel de Masters en de World Series tellen niet mee). Een ranking die levensbelangrijk is om enerzijds je Tour-kaart te behouden en anderzijds ook toegang geeft tot zowat alle grote tornooien (zonder je door de moeilijke kwalificaties te worstelen).

Het prijzengeld op het WK is voor zowat elke darter het allerbelangrijkste. Met zijn plaats bij de laatste vier is de DreamMaker al verzekerd van 100.000 pond, dat bedrag verdubbelt losjes als hij de finale haalt en mits winst krijgt hij een cheque van maar liefst 500.000 pond. Bedragen om van te duizelen, al spreken we hier uiteraard niet over netto-winst. Elke sporter moet een stuk afdragen aan de belastingen en daarnaast zitten ook heel veel darters bij een managementbureau. Zij regelen alle vluchten, hotels,… in ruil voor een bepaald percentage van dat prijzengeld. Al zijn er ook uitzonderingen: Peter Wright bijvoorbeeld laat dit alles doen door zijn eigen vrouw. Er staat alvast veel op het spel voor The DreamMaker vanavond, winst tegen Michael van Gerwen brengt hem één stap verder bij de hoogste bekroning.

Ook interessant