‘The Hurricane’ Kim Huybrechts raast weer als vanouds over de dartwereld!

In België is darts de laatste 2-3 jaar enorm populair geworden maar ook daarvoor deden een paar landgenoten het al uitstekend bij de PDC en ook bij de BDO (ondertussen WDF) hadden we enkele stevige toppers rondlopen. De landgenoot die echter het meeste furore maakt(e) is Kim Huybrechts. De Nijlenaar behoort reeds jarenlang tot de wereldtop en is klaar om zijn plaats terug op te eisen tussen de allerbeste darters.

PDC-GELDBOM

Van de huidige toppers bij de PDC hebben de meeste spelers een verleden in de BDO-bond. Veel mensen die het darts al lange tijd volgen zullen ongetwijfeld nog het moment herinneren dat Raymond Van Barneveld in het iconische Lakeside de wereldtitel greep in 1998. Het plaveide de weg voor veel jonge kerels in Nederland, volledig in de ban van de dartsmicrobe die hen met de paplepel werd ingegeven nadat Barney de sport razend populair maakte bij onze Noorderburen.

Sindsdien schieten de talenten als rijpe vruchten uit de grond maar ook in België zette die bekroning voor Van Barneveld veel in gang. Barney zou uiteindelijk de overstap maken naar de professionele PDC-bond in 2006 en ook daar nog één maal de wereldtitel pakken. De Nederlander is na een korte pauze nog steeds actief met wisselend succes.

GROTE DOORBRAAK

Waarom dit stukje geschiedenis? Wel, in 2007, het jaar nadat Barney de overstap maakte naar de PDC, kende ook Kim Huybrechts zijn grote doorbraak. Onze landgenoot pakte voor het eerst de Belgische titel en miste op een haar na het wereldkampioenschap. The Hurricane zou in 2011 ook definitief de overstap maken van de BDO naar de PDC, een ’transfer’ die hem aanvankelijk enkel succes oplevert.

In 2012 haalde The Hurricane bij zijn eerste WK meteen de kwartfinale nadat hij onder meer won van Brendan Dolan en Paul Nicholson. Dit was een voorbode voor een prachtig 2013 waarin hij maar liefst drie titels veroverde. Eén maal was hij succesvol op een Players Championship (vloertornooi) en ook bij de Dutch Masters en de UK Open Qualifier was hij de beste. In Nederland zou hij onder meer Michael Van Gerwen en Brendan Dolan opzij zetten.

SUCCESPERIODE EN NADIEN DRAMA

In 2015 en 2017 wordt Huybrechts zelfs uitgenodigd voor de Premier League en het lijkt erop dat onze landgenoot voor jaren vertrokken is in de top-10 van de wereldranglijst. In 2015 zegeviert The Hurricane nog wel op de European Darts Grand Prix maar nadien gaat het toch wat bergaf met zijn carrière en dat heeft twee duidelijke oorzaken. Bij zijn doorbraak in 2013 overleed vader Ludo vlak daarvoor (2012) na een hartaderbreuk, gevolgd door mama Gaby die in 2017 na een slepende ziekte helaas ook komt te gaan. Het zorgt voor stevige littekens op de ziel van zowel Kim als broer Ronny (ook terug met een PDC-Tourkaart).

Kim blijft ook nadien wel voortdurend in de top-40 kamperen maar echte uitschieters blijven uit en dat kan de eergierige Hurricane moeilijk plaatsen. Hij verzeilt in een depressie en vertelde daarover eerlijk bij Het Laatste Nieuws: “Ik denk dat ik zo’n drie jaar in een zwart gat heb gezeten. Niets had nog zin, niets was nog leuk. Ik heb moeten leren om niet alles op te kroppen, maar erover te praten. Met therapeuten, maar ook met m’n broer en m’n gezin. Het is vooral dankzij Dana (die zelf trouwens ook bij de Belgische top behoort) dat ik er bovenop ben geraakt. Zij heeft de zorg voor onze kindjes, Ashley-Mae (8) en Macey-Lee (20 maanden) op zich genomen, ook al omdat ik veel weg ben, natuurlijk. Chapeau voor haar, echt waar.”

Het zegt veel over het sterke karakter van Huybrechts dat hij zich ondanks al die miserie wist te handhaven binnen de steeds professioneler wordende PDC-wereld. Zelden wordt hij uitgeschakeld in de eerste ronde van het wereldkampioenschap en daardoor behoudt hij ook met sprekend gemak zijn Tour-kaart. Geen sinecure als je weet dat enkel de eerste 64 spelers van de PDC Order of Merit (een 2-jaarlijkse ranking) verzekerd zijn van zo’n statuut, anders ben je genadeloos veroordeeld tot de Q-school (waar er nog een handvol kaarten te verdelen zijn).

BELGIË WORDT DARTSGEK!

In dezelfde periode dat darts helemaal doorbreekt in België, mede dankzij VTM, de coronaperiode en uiteraard de prima prestaties van landgenoot Dimitri Van den Bergh besluit Kim om tabula rasa te maken in zijn professionele leven. De darter neemt een nieuw management onder de arm, krijgt een nieuwe dartsleverancier en begint ook te werken met een personal coach. Opmerkzame kijkers zullen al wel gezien hebben dat de Nijlenaar een pak strakker staat.

En sinds eind vorig jaar kwam daar ook nog een samenwerking bij met ex-darter Erik Clarys, de man die eveneens een ferme doorbraak beleefde als analist bij VTM en vroeger ook één van de Belgische toppers was binnen de BDO en PDC. Nadat Kim op het vorige WK al bijna stuntte tegen wereldtopper Price, was het deze keer wel raak met een ferme zege tegen Peter Wright. Het leverde een geweldig duel op met Dancing Dimi in ronde vier maar in die partij kon The Hurricane zijn hoge niveau niet bevestigen. Ondertussen begon Huybrechts ook met zijn eigen dartshop, uiteraard met de toepasselijke naam Hurricane. Onze landgenoot geeft er workshops en is al volgeboekt tot eind dit jaar. Op die manier kan hij naar eigen zeggen ‘nog meer trainen en het is ook gewoon plezant om te doen’.

https://www.youtube.com/watch?v=CxW2smZL1bI

Dat WK bezorgde Huybrechts echter een ferme portie vertrouwen en zijn start van het seizoen was op de Player Championships al veelbelovend. Het mondde aanvankelijk niet uit in echt sprekende resultaten… tot dit weekend. Gisteren pakte The Hurricane onderweg de scalp van Aspinall, Price en Rock om in de finale volledig gehakt te maken van WK-revelatie Gabriel Clemens. Zo pakte The Hurricane voor het eerst sinds 2015 nog eens een PDC-titel, eentje die heel wat emoties losmaakte bij de geweldig sympathieke Nijlenaar (zoals u hieronder kan zien). Klaar voor een prachtig 2023?

Ook interessant