Michael Smith, de man die zich letterlijk vanuit de stront richting de wereldtitel darts wierp

Na een hoogstaande en lange tijd razend spannende WK-finale, heeft Michael Smith voor het eerst in zijn loopbaan de wereldtitel gepakt bij de PDC. De 32-jarige Engelsman kende een droomjaar, waarin hij onder meer zijn eerste Major won en lijkt klaar om de dartwereld voor jaren mee te domineren. Dankzij de zege op het WK is Smith verzekerd van 500.000 pond en… de nummer één plek op de wereldranglijst. Het verhaal van zijn carrière leest als de betere roman.

OPMARS VANUIT DE BOERDERIJ

Vijftien jaar geleden werkte Smith nog als boerderijknecht en was er van een carrière als darter totaal geen sprake. Smith begon zoals veel jonge gasten in zijn jeugd met rugby maar brak op zijn vijftiende bij een ongeval met de fiets zijn heup. Om de tijd te doden begon de Engelsman met darten, op krukken lukte hij toen al zijn eerste 180, al was er op dat moment nog niemand die in Smith een potentiële wereldtopper zag. De jongeman beschikte wel over veel talent, zijn eerste jeugdtornooi leverde meteen de beker op.

Aan die jeugd hield de Engelsman wel zijn latere roepnaam over: ‘Bully Boy’. Die heeft niets te maken met het darten maar wel met een toevallig voorval. Als boerderijknecht hielp Smith met het oormerken van pasgeboren kalveren. Dat was niet altijd naar de zin van de beestjes en voor de grap smeet hij eens eentje op zijn rug, poten omhoog en met de vingers in zijn neus. De baas van Smith gaf hem de naam ‘Bully Boy’ en de rest is uiteraard geschiedenis.

FAMILIEGELUK EN DARTSGELUK

Familiaal vond Smith het geluk bij de Poolse Dagmara Malczewska. De twee trouwden in 2019, enkele dagen na… een verloren WK-finale. Ondertussen hebben de Engelsman en de Poolse ook twee zoontjes: Michael Jr en Kasper, de twee bengels waren twee van de grootste supporters van Bully Boy tijdens de afgelopen WK-finale.

In 2009 maakte Smith zijn debuut in een PDC-major, op de UK Open verloor hij toen nog in de eerste ronde van Dave Ladley. In 2011 zou Bully Boy zijn eerste 9-darter gooien op de PDC Youth Tour (jeugdcompetitie) tegen… Michael Van Gerwen. Zijn carrière zou nadien een stevige hoogte nemen al wordt het begin van zijn loopbaan wel gekenmerkt door stevige pieken en dalen. Lange tijd wordt de Engelsman aanzien als een choker die op de belangrijke momenten wel eens durfde te falen.

In zijn eerste acht Major-finales (grootste TV-tornooien) delft Smith elke keer het onderspit en dat begint stilaan een item te worden bij hemzelf en uiteraard ook in de pers. In zijn negende finale is het echter wel raak, in de Grand Slam of Darts is Bully Boy veel te sterk voor Nathan Aspinall en die glansprestatie werd dus naadloos gevolgd door een imposante prestatie op het wereldkampioenschap. Smith lijkt helemaal losgebroken en wie kan de imposante Engelsman nu nog afstoppen?

Ook interessant