Michael van Gerwen: Topdarter, ondertussen steenrijk maar ook enkele schandalen

Darts brak pas de afgelopen twee jaar echt door in België maar dat is een heel ander verhaal in Nederland. Reeds begin jaren 90 werd de sport steeds bekender bij onze Noorderburen en de hype barstte pas echt los toen ene Raymond van Barneveld de wereldtitel pakte bij de BDO in 1998. Sindsdien schieten de talenten bij Oranje als paddenstoelen uit de grond en met Michael van Gerwen hebben ze ook de absolute heerser van het laatste decennium in de rangen.

Bully Boy overklast The Green Machine

Een record aantal kijkers kon gisteren op VTM2 aanschouwen dat Michael Smith de zege pakte in de finale van het wereldkampioenschap darts. Tot dan had vermoedelijk 90% van de mensen zijn geld gezet op MVG, de Nederlander walste immers als een stormram door het tornooi en knikkerde onderweg ook landgenoot Dimitri Van den Bergh genadeloos uit het toernooi. Maar ook Bully Boy (Smith) kende een grandioos jaar in de PDC, waarbij hij voor het eerst de zege pakte in een major en nu dus ook zijn eerste wereldtitel greep (7-4 werd het in de finale). Onderweg gooide Smith trouwens een 9-darter na een qua niveau ongeziene leg in de professionele dartwereld.

GIGANTISCH VERMOGEN

Die nederlaag bezorgde MVG enorm veel hartzeer, al heel het toernooi verklaarde onze Noorderbuur immers dat niemand hem zou kloppen. Dat soort van oorlogstaaltje en mentale spelletjes zijn trouwens standaard inbegrepen in het pakket van The Green Machine. De Nederlander probeert vaak onder de huid van zijn tegenstander te kruipen en boezemt sowieso enorm veel angst in door het constante hoge niveau dat hij haalt. Michael van Gerwen won al om en bij de 150 toernooien en verdiende een indrukwekkend totaal van 10 miljoen Britse ponden. Hij is daarmee de eerste darter die zoiets kan zeggen. Zijn voorganger Phil Taylor, die nog altijd een pak succesvoller was (de Nederlander is natuurlijk een pak jonger) verzamelde rond de 9 miljoen pond in zijn hele carrière.

The Green Machine verdient goed geld en laat het ook graag breed hangen. Zo residenteert hij in een villa van om en bij de 1,7 miljoen euro, bezit ondertussen een Rolls Royce en maakt graag dure uitstapjes naar onder meer Dubai. Al komen darters sowieso wel op heel wat plaatsen, mede door de World Series (invitatietornooien) mag MVG met een select groepje toppers zowat alle werelddelen aandoen.

ENKELE STEVIGE SCHANDALEN

Nog een paar leuke weetjes: Van Gerwen raakte in zijn carrière zelf ook twee maal in opspraak, al had dat weinig met zijn professionele loopbaan te maken en zeker één was volledig ongewild. MVG was vroeger enorm goed bevriend met landgenoot Jelle Klaasen. De twee zijn leeftijdsgenoten en ook Klaasen schoot als een komeet naar de top, inclusief één wereldtitel bij de BDO. The Cobra zakte ondertussen echter wat weg en veel heeft te maken met een pijnlijke affaire die hem enorm veel imagoschade berokkende. In 2012 stuurde Klaasen naaktfoto’s naar een minderjarig nichtje van MVG’s vrouw. De darter werd uiteindelijk ook voor de rechtbank gebracht en kreeg daar een taakstraf. Sindsdien kunnen de twee mekaars bloed drinken, in de paar onderlinge duels weigerde The Green Machine om de hand te schudden van The Cobra. Ook Klaasen zelf vond achteraf dat MVG de zaak zwaar overdreef en zo staan al hun onderlinge duels onder ‘hoogspanning’.

En dan is er nog een schandaal uit 2015. Toen kwam de Engelse krant The Sun met het verhaal naar buiten dat de Nederlander had afgesproken met de 24-jarige Stacy Owen. De twee zouden seksueel getinte sms-jes hebben uitgewisseld en spraken nadien ook af. Owen en MVG zouden finaal het bed niet hebben gedeeld (zij noemde hem nadien een rat) en de Nederlander ging diep door het stof. In een publiek bericht verontschuldigde hij zich bij iedereen en vooral bij vrouw Daphne, met wie The Green Machine in 2014 trouwde. Het zijn enkele smetjes op een voor de rest voortreffelijke carrière.

Ook interessant