Portret Gerwyn Price: Gevierd rugbyspeler, gevreesde buitenwipper en deels gehate darter
Het verhaal van dartstopper Gerwyn Price is op zijn zachtst gezegd ‘apart’ te noemen. De inwoner van Wales was lange tijd een groot talent in het rugby maar zei dat vroegtijdig vaarwel toen bleek dat hij ook een stevig potje kon darten. Sindsdien nam zijn carrière een steile vlucht, al ging dat vaak gepaard met stevige opstootjes en een publiek dat de man stilaan tot meest gehate figuur in de wereld maakte.
TALENTVOL
Zoals veel Britten begon Price al vroeg met rugby. Gerwyn maakte deel uit van het U21-team van Wales, en zou in de hoogste divisie van Wales uitkomen voor Cross Keys, kortstondig back-up zijn voor het profteam van de Glasgow Warriors, en ook spelen voor de South Wales Scorpions in de Rugby League. Maar Price zou later ook toegeven dat hij in het rugby niet helemaal voor zijn sport leefde: “Ik raakte het spoor wat kwijt. Ik modderde wat aan en ik feestte meer dan ik rugby speelde. Ik heb mijn volle potentieel in rugby nooit benut.” Het leven als rugbyspeler combineerde de man met wat opdrachten in het bouwmilieu en vooral ook een loopbaan als buitenwipper.
HERSENBLOEDING
Als rugbyspeler zou Price ongeveer 45.000 euro per jaar verdienen. Niet slecht, zeker niet in combinatie met zijn andere bezigheden. Maar als buitenwipper ging het ooit stevig fout voor de Welshman. Na een handgemeen in een pub in Wales werd hij in 2010 zwaar toegetakeld: Price liep een hersenbloeding op, schade aan de zenuw van een wenkbrauw en er waren 47 hechtingen nodig om een snijwonde aan het hoofd en kin te dichten. Zijn agressor werd veroordeeld tot een celstraf van een jaar, zelf liep hij in een ander incident een voorwaardelijke straf op.
Price zegt het rugby vaarwel en besluit zich in 2014 volledig toe te leggen op een carrière als darter. Tijdens de Grand Slam of Darts in 2018, amper vier jaar na het begin van zijn nieuwe loopbaan, pakt Price de zege in dit prestigieuze tornooi, een eerste Major die hij op zijn naam schrijft. Na al wat eerdere incidenten, krijgt hij het in de finale stevig aan de stok met Gary Anderson, een echte publiekslieveling in het milieu. De darter krijgt het ferm te verduren van het publiek en krijgt ook een serieuze boete van de PDC (dartsbond).
BEKRONING TIJDENS PANDEMIE
Ondanks alle commotie gaat het met de carrière van Price nadien enkel maar beter. Hij schrijft tal van grote tornooien op zijn naam met als opperste bekroning de wereldtitel in 2021. Daar neemt hij nota bene de maat van ‘grote rivaal’ Gary Anderson. De finale zou door de coronapandemie gespeeld worden zonder publiek, een zegen voor de Welshman.
Nadien zou Price nog betrokken zijn in meerdere opstootjes en zijn imago van Bad Boy begint ook het publiek steeds meer te storen. Bij zowat elk groot tornooi wordt de man steevast uitgefloten, iets wat hem op het afgelopen WK zelfs inspireerde van het spelen met een koptelefoon. De ex-rugbyspeler dreigde er een paar keer mee om te stoppen of bepaalde tornooien over te slaan maar met een prijzengeld dat al aandikt tegen de 2-3 miljoen euro heeft hij die dreigementen nog niet waargemaakt. Voorlopig blijft het alvast bij één wereldtitel voor Price, die op de PDC Order of Merit ondertussen naar de vierde plaats is gezakt. Gisteren won Price nog in de Premier League Darts van onze landgenoot Dimitri Van den Bergh, uiteindelijk strandde hij in de finale na een nagelbijter tegen Michael van Gerwen.