De grootste feiten en fabels over een alcoholvrij dieet

Een alcoholische versnapering van tijd tot tijd is voor velen een genot. Maar wie mooi wil zijn, moet af en toe pijn lijden en dat kan ook betekenen dat je kiest voor een alcoholvrij dieet. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Tijd om de grootste feiten en fabels over een alcoholvrij dieet onder de loep te nemen.

Feit – Veel alcohol drinken maakt je dik

Wie een pilsje, wijntje of glas whisky nuttigt, drinkt daarmee tussen de 80 en 100 calorieën weg. Bij vijf glazen zit je dus al op minimaal 400 calorieën als het om wijn gaat, terwijl je bij bier al snel richting de 500 calorieën zit. Dat wil zeggen dat je op een avondje zo een kwart tot 1/5e van je dagelijkse energiebehoefte binnenkrijgt.

Het probleem is alleen dat de alcohol gedronken wordt in de avond wanneer je vaak al op je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën van een dag zit. De extra calorieën worden in dat geval opgeslagen als vet en dus kan alcohol drinken je dus daadwerkelijk dik maken. 

Fabel – Een glas wijn per dag is beter dan niet drinken

Toen in 2011 een onderzoek van de Universiteit van Calgary werd gepubliceerd, was dat reden om de vlag uit te hangen. Een glas wijn per dag zou goed zijn voor de gezondheid en zelfs beter dan niet drinken. Van het onderzoek bleek echter niets te kloppen, maar toen was het kwaad al geschied.

Het onderzoek leverde namelijk een vertekend beeld op door als controlegroep veel ex-alcoholverslaafden te gebruiken. Die dronken dan wel niet, maar leefden vervolgens wel ongezond of zaten aan medicatie waardoor ze niet mochten drinken. Anderzijds was de groep deelnemers beperkt tot mannen van tussen de 40 en 50 die er een zeer gezonde levensstijl op nahielden.

Feit – Alcoholvrij bier kan ook overgewicht veroorzaken

Velen houden van bier, maar een goudgele rakker bevat ook veel kilocalorieën. Een glas van 250 milliliter bevat immers als 100 kcal. De alcohol is daar deels verantwoordelijk voor, want elke gram alcohol is goed voor ongeveer 7 kcal. Alcoholvrij bier is dan de oplossing toch?

Het korte antwoord is: nee, zeker niet. Alcoholvrij bier bevat slechts minder calorieën, omdat er vrijwel geen alcohol in zit. Per glas kom je daardoor uit op ongeveer 50 kcal, maar daar kun je nog steeds gewoon overgewicht door krijgen als je te veel drinkt. Als je alcoholvrij bier als vervanger wil gebruiken, kan dat dus wel, maar drink vervolgens nog steeds met mate.

Fabel – Mannen kunnen drank moeilijker weerstaan

Dan zijn we aangekomen bij het volgende fabeltje, namelijk dat mannen moeilijker nee kunnen zeggen tegen een borrel. Uit onderzoek blijkt juist dat het omgekeerde waar is. Vrouwen vinden het juist lastiger om nee te zeggen tegen bijvoorbeeld een glas wijn. Alcohol zou namelijk een functie hebben in het dagelijks leven doordat dit meer geïntegreerd is bij sociale activiteiten. Volgens het onderzoek drinken mannen daarentegen voornamelijk wanneer er een specifieke gebeurtenis is, zoals bij het kijken van voetbal in het weekend of tijdens een verjaardag.

Feit – Alcohol veroorzaakt meer vetopslag

Een ander pijnlijk feitje voor een ieder die wel van een alcoholisch drankje houdt, is dat je daarmee je dieet als het ware remt. Wanneer je alcohol drinkt, is dat het eerste waar je lichaam vanaf wil. Dat wordt als eerste afgebroken tot azijnzuur en je lichaam verbrandt daarom als eerste de energie uit het zuur, waarna de rest pas aan bod komt.

Dat betekent dus dat energie uit koolhydraten later aan de beurt is en als deze niet omgezet kunnen worden, slaat je lichaam deze op als vet. Mocht je tijdens het drinken dus ook nog eens eten, slaat je lichaam deze calorieën ook sneller op als vet, wat bij mannen al snel tot een bierbuik kan leiden. 

Fabel – Een glas bier heeft net zoveel calorieën als twee sneetjes bruinbrood

Als laatste is er nog het fabeltje dat een biertje net zoveel calorieën bevat als twee sneetjes bruinbrood. Daar klopt alleen helemaal niets van. Wie twee bruine boterhammen eet, kauwt daarmee 277 kcal weg. Een normaal glas bier van 250 milliliter bevat slechts 100 calorieën. Je kunt dus zelfs bijna drie glazen bier drinken voor je net zoveel calorieën ingenomen hebt als twee sneetjes bruinbrood.

Het gevaar van het bier zit vooral in de stoffen die in het bier zitten. Zoals eerder aangegeven wordt de energie uit koolhydraten van het bier pas later omgezet doordat het lichaam eerst van de energie uit het zuur wil dat overblijft nadat de alcohol uit het lichaam gescheiden is. Daarnaast ontbijt je waarschijnlijk met brood en haal je daar vervolgens goede voedingsstoffen uit, terwijl je bier pas drinkt in de avond wanneer je al voldoende calorieën voor de dag binnen hebt gehaald.

Ook interessant