De grootste fabels over voedingssupplementen op een rij
Wie gezond wil leven heeft goede voeding en voldoende beweging nodig. Tal van mensen gebruiken daarom voedingssupplementen als extra gemakkelijke methode om bijvoorbeeld te compenseren na een cheat day of om wat extra vitaminen binnen te krijgen. Maar werkt dat eigenlijk wel? Tijd om de grootste fabels over voedingssupplementen uit te lichten.
Vandaag de dag heb je voedingssupplementen in allerlei vormen en maten. Kleine pilletjes voor wat extra vitamine C, vitamine D en nog vele anderen. Vaak zijn de supplementen met een smaakje nog eens lekker ook, waardoor je zomaar een onjuist gevoel van gezondheid kunt krijgen. Laten we maar gelijk beginnen bij de belangrijkste fabel van allemaal.
1. Supplementen vervangen gezonde voeding
Voedingssupplementen zijn geen vervanger van gezonde voeding. Wie denkt dat hij een vitaminepil kan slikken om vervolgens zijn broccoli te laten staan, zit er goed naast. In een voedingssupplement zitten namelijk alle vitaminen, mineralen en vulstoffen. Je lichaam heeft echter veel meer nodig om gezond te blijven.
Zo zitten groenten en fruit uiteraard vol met vitaminen, maar ook zijn het een bron van vezels. Die vind je niet terug in een pilletje en je lichaam heeft daar simpelweg meer van nodig. Zet dus maar uit je hoofd dat voedingssupplementen gezonde voeding kunnen vervangen.
2. Dure supplementen werken beter dan huismerkvitamines
Wie voor supplementen zoekt komt daar vaak een heel schap tegen met allerlei verschillende potjes en pakjes. Door de bomen zie je het bos haast niet meer en wat ook opvalt is dat de prijzen enorm van elkaar verschillen. Vaak wordt gedacht dat het duurdere merk supplementen dan ook beter werkt dan een potje huismerkvitamines.
Daar klopt alleen niet helemaal. Het verschil tussen de goedkoopste potjes en de duurdere varianten waarvoor je soms een tientje meer betaalt, zit vooral in de kwaliteit van de tabletten zelf. Die worden wellicht wat sneller opgenomen door het lichaam, maar onderaan de streep is het effect hetzelfde en kun je dus prima voor het huismerk kiezen.
Anderzijds zijn er wel zogeheten supermarktsupplementen die vaak met synthetische ingrediënten zijn gemaakt. Dit soort supplementen worden slecht door het lichaam opgenomen. Daarom wordt altijd geadviseerd om voor je supplementen te winkelen bij experts of speciaalzaken.
3. Beginnende griep ga je tegen door Vitamine C te slikken
Als je supplementen slikt, wordt er ook nog weleens gedacht dat deze een wondermiddel zijn wanneer je ziek begint te worden. Je voelt een griepje opkomen en denkt dat wat extra vitamines innemen de ideale manier is om dit tegen te gaan. Het is een leuke gedachte, maar tevens een fabeltje.
Je bent dan eigenlijk al te laat namelijk. Voedingssupplementen kun je wel helpen bij het herstellen van een griep of verkoudheid. Onderaan de streep kun je dus nog steeds prima vitamines slikken als je ziek aan het worden bent, maar het zal de griep niet stoppen. Het gaat je alleen helpen bij het herstelproces, wat uiteraard geen kwaad kan.
4. Verband tussen vitamine B12 en vroegtijdige dood
Ook gaat er een verhaal rond dat vitamine B12 een oorzaak kan zijn van vroegtijdige sterfte. Dit zou uit een onderzoek blijken uit Nederland, maar dit blijkt een fabeltje te zijn. Mischa Kremer van PerfectHealth legt bij Bedrock uit dat dit niet klopte. De preventief medisch onderzoeker stelt namelijk dat het onderzoek vooral uit oudere mensen bestond die al lichamelijke klachten hadden.
“Zij hadden al een hoge bloeddruk en een slechte nierfunctie bijvoorbeeld. De proefpersonen waren patiënten die een injectie met B12 kregen toegediend in een extreem hoge dosering, veel hoger dan die mensen via een tablet of capsule binnen krijgen”, aldus Kraker.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen bood later haar excuses aan voor het eerdere resultaat: een significant verband tussen vroegtijdige sterfte en de B12-hoeveelheid kon niet direct worden aangewezen. Zo liet het UMCG weten. Een belangrijk detail als je het ons vraagt.
5. Nooit genoeg vitamines
We sluiten af met een fabel die anno 2023 nog steeds onwijs vaak als waarheid aangenomen wordt. Het betreft het fabeltje dat je nooit te veel vitamines binnen kunt krijgen. Het tegenovergestelde is namelijk waar en het is goed om dat te beseffen. Te veel vitamines binnenkrijgen kan namelijk enorm schadelijk zijn voor je lichaam.
Wie denkt dat hij een handvol pillen per keer kan slikken om zijn gezondheid op te krikken, maakt een enorme fout. Een overschot aan vitamines is namelijk slecht voor je en kan schadelijk zijn voor je organen. Te veel vitamine C kan je nieren namelijk overbelasten, terwijl een overschot aan vitamine B3 bloedvatverwijding kan veroorzaken. Slik daarom nooit te veel vitaminen en doseer hoeveel je neemt.
De 5 grootste fabels over voedingssupplementen uitgelicht
Met de opgedane kennis over de grootste fabels over voedingssupplementen kun je een stukje beter voor je gezondheid zorgen. Heb je daar een handje hulp bij nodig? Check dan snel onze rubriek met allerlei artikelen voor een gezondere levensstijl.