7 Spotify geheimen om meer van je muziek te genieten

Wie muziek wil luisteren, gebruikt waarschijnlijk Spotify. De muziekdienst is onwijs populair en dat is logisch gezien de enorme hoeveelheid muziek. Toch kun je de beleving van de bekende app nog beter maken. Wij helpen je een handje door de grootste Spotify geheimen voor je te onthullen voor nog betere luistersessies.

Niks is zo lekker als wat muziek luisteren. Dat doe je natuurlijk met goede noice cancelling koptelefoons of via je oortjes wanneer je aan het sporten bent voor wat extra motivatie. Toch kun je nog meer genieten van de geluiden op Spotify met deze handige trucjes. Tijd om de Spotify geheimen te ontrafelen!

1. Zoeken zonder voorkennis

Soms heb je geen idee waar je zin in hebt qua muziek. Spotify kan je ook in die situaties helpen via de zoekfunctie. Je kunt bijvoorbeeld een decennium invullen in de zoekbalk in combinatie met een genre en je krijgt dan een aantal goede artiesten aangeraden die aan de zoekcriteria voldoen.

Ook kun je los gaan voor een tijdsperiode natuurlijk. Dan worden allerlei albums en bands uit dat tijdvak aangeraden en kun je vervolgens struinen door de reusachtige selectie aan suggesties. Anderzijds is er natuurlijk ook gewoon de Discover Weekly-afspeellijst die vol staat met onbekende muziek die aansluit bij je eigen luistergedrag. 

2. Eigen muziek toevoegen

Spotify staat vol met prachtige muziek, maar lang niet alle nummers ooit gemaakt staan op de dienst. Daarom heeft de streamingdienst een verborgen functie om je eigen muziek toe te voegen aan de dienst. Hiervoor moet je diep in de instellingen van de app graven en de app toestemming geven om je bestanden in te zien. Doe dit en je kunt zo de muziek op je PC of telefoon importeren in de Spotify-app. De Lokale Bestanden kun je vervolgens ook beschikbaar maken tussen de verschillende apparaten, maar dat proces is wel wat ingewikkeld. Handiger is om de bestanden op zowel je PC als telefoon te zetten zodat je ze gemakkelijk overal hebt staan.

3. Spotify als wekker

Wist je dat Spotify ingesteld kan worden als wekker? Zo wordt je ‘s ochtends altijd wakker met je favoriete muziek en heb je gelijk een berg aan energie. Wel is de voorwaarde dat je Google Klok als wekker-app gebruikt. Die app heeft namelijk een speciale integratie met Spotify om je favoriete afspeellijst of nummer te gebruiken als je wekkergeluid.

4.Privé luisteren

Spotify is naast een hele fijne muziekdienst ook een social platform. Tenminste, dat wil het bedrijf je doen geloven, maar in werkelijkheid komt het er vooral op neer dat vrienden je luistergedrag kunnen zien. Mocht je geen zin hebben in pottenkijkers, kun je via de instellingen van de app een Privé Sessie starten, waardoor niemand ziet wat je luistert. Ideaal als je bijvoorbeeld naar ASMR wil luisteren zonder dat iemand je raar aankijkt.

5. Beter podcasts luisteren

Spotify heeft sinds een paar jaar ook flink ingezet op podcasts luisteren. De app staat vol met miljoenen praatprogramma’s, maar van je favoriete shows wil je natuurlijk altijd weten waar je bent gebleven. Dat is alleen lastig als je gaat slapen en om in slaap te komen nog even de podcast aan zet.

Gelukkig is er een manier om een timer in te stellen via de Spotify-app. Stel zelf in hoe lang de podcast nog mag afspelen en daarna gaat deze automatisch op pauze. Zo verlies je maximaal enkele minuten aan afspeeltijd en kun je veel gemakkelijker je laatste punt terugvinden van de aflevering!

6. Blokkeer een artiest

Heb je ook een artiest die je niet uitkunt staan? Een artiest waarvan je oren spreekwoordelijk beginnen te bloeden als je zijn of haar stem hoort? Dan heb je geluk. Spotify geeft je namelijk een optie om deze definitief niet meer te horen via de streamingdienst. Het proces is nog eens heel gemakkelijk ook.

Je gaat naar de pagina van de artiest en klikt op de drie puntjes op de artiestenpagina. Vervolgens is er een knop die leest: Dit niet afspelen. De artiest zal je vervolgens via je eigen Spotify-account niet langer horen. Voor jou is het alsof de artiest niet eens meer bestaat!

7. Zachter in de app

Volume kun je voor Spotify regelen door gewoon de volumeknoppen van je telefoon te gebruiken, maar in de app is er ook een ingebouwde functie. Je kunt namelijk op het startscherm van Spotify op het tandwieltje klikken. Wanneer je bij de instellingen uitkomt, is er een kopje met Volume. Daar kun je kiezen voor zacht, normaal en hard.

Het is een aan te raden functie voor iedereen die zijn gehoor wil beschermen. Eén van de grootste redenen waardoor mensen anno 2023 hun gehoor verliezen of oorsuizen krijgen is door te lang met hoog volume muziek te luisteren. Bescherm je oren dus door in de app extra maatregelen te nemen!

Ook interessant