Benieuwd naar wat je écht hoort te verdienen? Zo kom je erachter!

Wie klaar is met school en net het werkveld betreedt weet lang niet altijd wat een gangbaar startsalaris is. Anderzijds komt het geregeld voor dat de harde werkers die al jaren het onderste uit de kan halen tijdens hun baan minder verdienen dan dat ze recht op hebben. Benieuwd naar wat je nou écht hoort te verdienen? Wij geven je drie tips om erachter te komen.

Wie voor een werkgever werkt, kan zichzelf een plezier doen door zichzelf in te lichten. Je waarde weten is belangrijk bij het onderhandelen van een startsalaris, maar is minstens net zo belangrijk voor eenieder die een volgend contract af wil dwingen. En daar zit iedere harder werker uiteraard wel op te wachten.

Maar waar kun je nou een realistisch inzicht krijgen in wat je hoort te verdienen? Ongeacht het werkveld hebben wij drie goede tips voor je om een blik te krijgen op wat je nou echt hoort te verdienen. En zoals je misschien verwacht is vergelijken één van de belangrijkste tips.

1. Vacaturewebsites checken

Daarom trappen we af met de tip om vacaturewebsites af te speuren naar soortgelijke functies als degene die jij bekleedt bij je huidige werkgever. Veel vacatureteksten geven namelijk een salarisindicatie en op basis daarvan kun je al een goed beeld krijgen van wat je minimaal binnen je eigen functie hoort te verdienen. 

Wees je er alleen wel van bewust dat de bedrijven die deze indicatie geven doorgaans een goed salaris bieden en het bedrag dat je tegenkomt dus iets hoger uit kan vallen dan bij het bedrijf waar je zelf werkt. Bij de onderhandeling voor bijvoorbeeld een nieuw contract kan het zijn dat je toch net een tikje lager in moet zetten dan het bedrag dat je online ergens gezien hebt. Anderzijds is het nooit slecht om hoog in te zetten en kan de voorkennis je net dat extra duwtje in de rug geven om vanuit een stevige onderhandelingspositie te starten. 

Waar je alleen voor moet oppassen is de vacatures die aangeven dat ze een ‘marktconform salaris’ aanbieden. Het is een sluwe term waar je als werknemer niet zoveel aan hebt, want met die vage woorden heb je als potentiële sollicitant helemaal niets. Als iemand die een indicatie wil krijgen van wat hij/zij waard is in een bepaalde functie, heb je er net zo weinig aan.

2. Praat met je collega’s

Wie zich als sociale duizendpoot ontpopt op de werkvloer kan daar enorm veel voordelen uithalen. Je werk wordt leuker doordat je goed in de groep ligt, maar ook als het gaat om informatie kun je er je voordeel mee doen. Als je vrienden maakt op de werkvloer kun je namelijk wat gemakkelijker met je collega’s over de hoogte van de salarissen praten.

Lang niet iedereen vindt het fijn om zomaar te praten over zijn salaris, maar het taboe dat rust op het onderwerp speelt eigenlijk alleen maar de werkgever in de hand. Als werknemers elkaar namelijk inzichten geven over hun salarissen, kun je daar je voordeel mee doen bij toekomstige onderhandelingen. 

Uit onderzoek is immers al gebleken dat loontransparantie een grote rol heeft op de impact van loongelijkheid. Met je collega’s spreken over de salarisstrook loont dan ook. Het kan uiteraard een pijnlijk gesprek zijn omdat je mogelijk hoort dat je meer of minder verdiend dan een collega, maar die informatie kun je bij de eerstvolgende onderhandeling in je voordeel gebruiken om een beter salaris af te dwingen. Je weet immers nu wel dat er ruimte is om te onderhandelen, want je collega met dezelfde functie zit al hoger in het loon, dus waarom zou jij dat niet verdienen?

3. Zoek naar de salarisschalen van je baan

Verder is het ook nog enorm handig om te kijken of je een inzicht kunt krijgen in de salarisschalen van je baan. Online kun je enorm veel informatie vinden, waaronder het loonhuis van de functie waarin je je bevindt. Dat is enorm handig, want niet alleen zie je op die manier het startsalaris voor je functie, maar ook kun je al snel ontdekken wat de maximale rek is in je salaris.

Verder is er nog een derde reden waarom het salarishuis bekijken een goed idee is. Daar kun je namelijk ook zien of je dankzij mogelijke nieuwe taken die bij je gebruikelijke werk zijn opgekomen een hoger salaris verdienen. Mocht dat namelijk het geval zijn, kun je op die manier best een gesprek aan gaan bij je leidinggevende om een hoger salaris te vragen.

Mocht je online geen salarisschaal kunnen vinden van je baan, kun je altijd ook nog even naar de HR-afdeling van je bedrijf gaan. Daar kun je deze vaak namelijk gewoon opvragen, zelfs als een bedrijf hier niet graag mee te koop loopt. Doe er dus je voordeel mee als je nieuwsgierig bent.

Ben je verder nieuwsgierig of je gewoon miljonair kan worden met je salaris? Check dan snel dit artikel met doodnormale beroepen waarmee je gewoon miljonair kunt worden!

Ook interessant