De 7 grootste fabels over afvallen

Met het warmere weer in aantocht worden de goede voornemens door velen uit de kast getrokken. Meer sporten, gezonder leven of simpelweg afvallen; het zijn allemaal doelen die gesteld worden. Toch zijn er in het geval van laatstgenoemde enorm veel onjuistheden en fabels die rondzwerven online. Dit zijn de grootste fabels over afvallen zodat je precies weet wat je niét moet doen.
1. Gelijke calorieën
Laten we maar aftrappen met het grootste fabeltje ter wereld, namelijk dat alle calorieën gelijk zijn. Daar klopt namelijk niets van. Een calorie is slechts een maat voor energie, wat betekent dat het aantal calorieën in voeding hetzelfde energiegehalte heeft. Dat wil alleen niet zeggen dat het effect van calorieën bij ieder product gelijk is.
Verschillende soorten voeding hebben ieder een ander effect op de stofwisseling van je lichaam. Koolhydraatcalorieën zorgen er bijvoorbeeld voor dat je minder honger hebt, terwijl eiwitten juist helpen bij het behouden van spiermassa. Dat is uiteraard belangrijk, want bij het afvallen wil je af van overtollig vet en niet je spiermassa.

2. Je wordt dik van koolhydraten
Veel mensen denken dat koolhydraatarme diëten de sleutel zijn tot succes om af te vallen. Wetenschappelijk is bewezen dat dit zeer zeker kan helpen, maar daar hangen wel voorwaarden aan. Zo is het belangrijk om de koolhydraatinname te vervangen door eiwitten.
Daarnaast betekent het feit dat koolhydraatarme diëten niet gelijk werken, dat je ook daadwerkelijk dik wordt van koolhydraten. Specifiek zijn het geraffineerde koolhydraten die gewichtstoename opleveren, maar er zijn ook koolhydraatrijke voedingsmiddelen die erg gezond zijn.
3. “Dieet”-producten helpen bij afvallen
In reclames zie je vaak voorbij komen dat snacks of frisdrank gezond is. Tenminste, dat willen de reclames je doen wijsmaken. In werkelijkheid is daar niet zo veel van waar. Zo zitten in dit soort producten vaak veel verborgen suikers, zoals bij Vitaminwater. Vaak word je dan ook misleid door dit soort ‘dieet’-producten.
Lightproducten kunnen je daarentegen wel helpen met afvallen, mits je streng bent voor jezelf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die Light-producten gebruiken om af te vallen vaak juist meer eten, omdat ze zich door het gebruik van Light-producten minder schuldig voelen. Als je jezelf juist houdt aan je plan en niet extra eet in combinatie met je Light-voeding kan dat wel helpen met afvallen.

4. Afvallen met een dieet
Over dieet gesproken; wist je dat een specifiek dieet je doorgaans niet helpt. Eén van de grootste fabels van het afvallen is dat afvaldiëten daadwerkelijk werken. Daar is in de praktijk maar weinig van waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo’n 85 procent van de onderzochte mensen na een jaar weer op hetzelfde gewicht zit als toen ze begonnen met hun dieet.
Een dieet alleen helpt misschien tijdelijk om van het extra gewicht af te komen, maar voor blijvend resultaat is een verandering in levensstijl nodig. Zorg er daarom voor dat je ook nadat je je dieet hebt afgerond blijft sporten. Maak het een onderdeel van je dagelijks leven en probeer daarnaast zo veel mogelijk gezond te eten, al moet een keertje snacken ook wel kunnen.
5. Fastfood maakt je altijd dik
Fastfood vermijden is de beste manier om niet aan te komen. Er zit een kern van waarheid in het fabeltje dat fastfood je altijd dik maakt. Toch is de fabel feitelijk onjuist, want je hoeft niet altijd dikker te worden van een fastfoodketen. Vandaag de dag hebben tal van franchisers gezondere opties en die kun je eventueel ook voor jezelf maken. Zo schotelt de McDonald’s salades voor die, mits je de dressing laat liggen, relatief gezond zijn. Daarnaast zijn er anno 2023 tal van fastfoodketens die specifiek zijn ingesteld op gezondere maaltijden, zoals Eazie.

6. Vettig eten maakt je vettiger
Vettig eten zorgt ervoor dat je meer opgeslagen vet krijgt en dus wordt je dik. Dat is een bekende gedachtegang, maar ook een fabeltje. De realiteit is namelijk een stuk complexer, want vet is inherent niet dikmakend. Sterker nog, er is onderzoek gedaan naar vetrijke diëten en die helpen juist om af te vallen. Het is de combinatie van veel vet met veel koolhydraten en veel calorieën die je dikker maken. Vermijdt die combinatie dus ten alle tijden.
7. Afvallen doe je lineair
Als laatste is er nog het fabeltje dat afvallen een proces is waarbij je gestaag gewicht verliest. Dat is natuurlijk niet zo. Afvallen is een proces dat langere tijd kan duren. Dan is het niet gek dat je gewicht wat schommelt en af en toe toeneemt. Belangrijk is om in gedachte te houden dat het afvallen over een periode van lange tijd gaat.
Daarnaast zorgen de verschillende weegmomenten soms al voor een verschil in gewicht. Als er nog voedsel in je systeem zit dat verteerd moet worden, ben je waarschijnlijk zwaarder dan wanneer je je voor je ontbijt weegt. Houdt daarom voor jezelf aan dat de trend over langere tijd gewichtsverlies is en denk niet dat je iedere dag een beetje minder moet wegen.