5 Marvelfilms op Disney+ die je gezien moet hebben

Vandaag de dag zijn er maar weinig mensen die nog nooit van het Marvel Cinematic Universe gehoord hebben. De superheldenfilms van het bekende stripboekenmerk verschijnen al vijftien jaar lang in de bioscoop met telkens nieuwe films die samen bouwen naar een reusachtig slotakkoord. Dit zijn de vijf Marvelfilms op Disney+ die je gezien móét hebben.

Het Marvel Cinematic Universe (ook wel bekend als het MCU) is een verraderlijke reeks om aan te beginnen. Met 31 films en meer in het verschiet en tal van televisieseries op Disney+ is het een enorme onderneming om alles te kijken. Gelukkig zijn er redelijk wat films die enorm sterk zijn die je ook kunt kijken zonder de andere films gezien te hebben.

1. Iron Man

Zo is het altijd een goed idee om te beginnen met Iron Man. De film was de eerste in het MCU, maar is en blijft nog steeds ijzersterk dankzij de casting van Robert Downey Jr. De acteur wist met deze film destijds zijn comeback te maken en speelt de rol van rijke playboy Tony Stark enorm goed.

Wanneer hij na een terroristische aanslag gevangengenomen wordt, besluit hij zijn leven om te gooien. Dat het genie in een grot een superheldenpak weet te ontwerpen om zichzelf in leven te houden, is dan ook meer dan genoeg reden om de film te gaan kijken. Dat de film wordt aangevuld met grote sterren als Gwyneth Paltrow en Jeff Bridges maakt het kijkplezier alleen maar groter.

2. Black Panther

Dat de eerste film op het lijstje het startpunt is van het MCU is wellicht een beetje valsspelen, maar Black Panther bewijst dat je ook latere Marvelfilms prima losstaand kunt kijken van de rest. Deze film uit de koker van Ryan Coogler richt zich namelijk op T’Challa, die na de dood van zijn vader ineens koning wordt van het fictieve land Wakanda.

Het land is afgeschermd van de rest van de wereld en leeft in het geheim met technologie waar Elon Musk alleen maar van kan dromen. Wanneer een bedreiging van buitenaf het land in gevaar brengt is het aan T’Challa, de nieuwe Black Panther, om Wakanda te verdedigen. De film zet de inmiddels overleden Chadwick Boseman lijnrecht tegenover een uitstekend gecaste Michael B. Jordan als schurk Killmonger voor een film die van begin tot eind flink genieten is.

3. Ant-Man

Ook met Ant-Man wordt een kleinschaliger verhaal verteld dat heerlijk wegkijkt. De superheldenfilm gaat over dief Scott Lang die simpelweg een rol wil blijven spelen in het leven van zijn dochter Cassie. Wanneer hij genie Hank Pym overvalt, wordt hij betrokken bij een machtsspel om de controle van Pyms voormalige bedrijf die een technologie wil onthullen die de wereld in gevaar kan brengen. Aan Scott om het Ant-Man-pak aan te trekken voor de roof van zijn leven.

Het intieme concept in combinatie met de grappige superkracht zorgt voor een komische superheldenfilm waarbij een roof centraal staat. De film doet dan ook al snel denken aan de Ocean’s-films van George Clooney, maar dan met superhelden. Een echte must-watch voor iedereen die graag lacht.

4. Guardians of the Galaxy

Natuurlijk is het geen lijst met Marvelfilms op Disney+ die je gezien moet hebben zonder Guardians of the Galaxy. De film uit 2014 is tot op heden misschien wel het meest bizarre concept dat Marvel ooit op het witte doek heeft getoverd, maar het werkt wel enorm goed. En dat heeft in grote delen te maken met regisseur James Gunn die de vrijheid kreeg om een stel antihelden in de ruimte samen te brengen om het heelal te redden.

Niemand kon voorspellen dat een film met een pratende boom die slechts drie woorden kan zeggen en een pratende wasbeer goed zou vallen. Toch weet de combinatie van goede grappen, een sterk verhaal en tal van fantastische acteerprestaties je twee uur lang prima te boeien. Tel daar een heerlijke soundtrack bij op en het is zeker dat deze sci-fi superheldenfilm één van de betere is uit de koker van Marvel.

5. Spider-Man Homecoming

We sluiten af met de eerste film van Spider-Man in het MCU. In de afgelopen twintig jaar hebben drie acteurs Spider-Man vertolkt op het witte doek. Toch is er niemand die het zo goed doet als Tom Holland en dat heeft grotendeels te maken met zijn vertolking van het personage in Spider-Man Homecoming. Daarin laat de jonge acteur die vaak zijn mond voorbij praat een kant zien van Peter Parker die nauwelijks naar voren komt, namelijk dat Peter nog een tiener is.

Het schrijfwerk van Marvel is dan ook van hoog niveau in deze samenwerking met Sony Pictures en de keuze voor een schurk die het witte doek nog nooit heeft betreden was de juiste. Daardoor wordt een fris verhaal met een toffe plottwist heerlijk vertelt en dat zonder dat je eerdere Marvelfilms echt hoeft te kijken. Het concept van Spider-Man die graag bij superheldengroep The Avengers wil aansluiten wordt namelijk goed uitgelegd in het begin van de film.

Ook interessant