4 manieren om je smartphone een langere levensduur te geven

Een mobiele telefoon moet vandaag de dag alles kunnen. Goede foto’s maken, een mooi scherm, strak design, snel en flitsen werken, maar vooral ook lekker goedkoop zijn. Dat laatste is vaak lastig en er is dan ook geen schande om te kiezen voor de Mercedes onder de smartphones. Die wil je vervolgens alleen wel een lange levensduur geven en dus helpen we je een handje.

Om ervoor te zorgen dat je een fantastische smartphone hebt die langer dan een jaar mee gaat, hebben we de beste manieren om je smartphone een langere levensduur te geven voor je op een rijtje gezet. De gemiddelde broekzakcomputer gaat namelijk drie tot vier jaar mee als je een beetje zuinig bent, alleen sommigen kunnen daar nog wel een handje hulp bij gebruiken. Laten we daarom maar snel beginnen.

1. Laad je telefoon niet op in de nacht

We trappen af met het opladen van je smartphone. Doe dit nooit in de nacht. Tenminste, doe dit nooit als je telefoon geen ingebouwde oplaadfunctie heeft voor ‘s nachts opladen. Sommige telefoons zijn hier heel handig in en laden maar tot een bepaald punt op in de nacht, waarna de laatste procenten pas opgeladen worden in het uur voordat je wekker gaat.

Dit is de enige goede manier om een smartphone op te laden, want wanneer je telefoon in de lader zit nadat deze 100 procent heeft bereikt, moet deze er gewoon gelijk uit. Dat gaat niet als jij ligt te slapen tenzij je een telefoon hebt die weet hoe het wel moet. Als je smartphone deze functie niet heeft en je je smartphone ‘s nachts oplaadt, gaat dit ten koste van je batterij na verloop van tijd.

De accu van je smartphone verslechtert over de jaren namelijk. Door de telefoon te lang in de oplader te laten zitten, gaat de gezondheid van je smartphone er alleen maar sneller op achteruit. Dat moet je niet willen en dus is het beter om je telefoon op te laden wanneer je wakker bent en zicht hebt op hoe ver je smartphone opgeladen is. 

2. Gebruik een screenprotector

Het gebruik van een screenprotector kan niet onderschat worden. Het is een essentiële accessoire om ervoor te zorgen dat je smartphone jaren mee gaat. Niets is zo vervelend als staren naar een scherm vol krassen. Niet alleen zie je het telkens weer wanneer je je telefoon gebruikt, maar je voelt het ook iedere keer dat je vingers het touchscreen aanraken.

Haal daarom bij aankoop van je smartphone gelijk een glazen screenprotector. Deze voegen een kleine laag toe aan je smartphone, maar in gebruik voel je daar vrij weinig van en je ziet het ook niet erg. Het hindert niets aan de helderheid van je telefoon en ook registreert het touchscreen nog gemakkelijk je vingers. 

Wanneer de protector een beetje afbrokkelt, kun je vervolgens zo een nieuwe halen. Dat kost je over de jaren misschien een paar tientjes, maar het is beter dan na een jaar of twee alweer een nieuwe smartphone halen omdat je krenterig was over het halen van een screenprotector.

3. Verwijder onnodige apps en bestanden

Een schone telefoon is de sleutel tot een gezonde telefoon. Hoe minder troep jij op je smartphone hebt staan, hoe beter de telefoon qua performance presteert. Het interne opslaggeheugen komt hierdoor niet onnodig vol te staan met apps die je niet gebruikt en bestanden die je niet meer nodig hebt.

Wat nog beter is, is dat je smartphone bij het opstarten ook geen rekening hoeft te houden met het feit dat deze bestanden nog op je telefoon staan. Je telefoon blijft dus snel presteren als jij ervoor zorgt dat je geen onnodige troep op je apparaat hebt staan. Daarom is het slim om aan het einde van elke maand even een grote schoonmaak door je bestanden en apps te halen.

4. Hoesje kopen

De laatste tip ligt wellicht wat voor de hand, maar het is wel een absolute aanrader. Een goed hoesje beschermt je telefoon tegen de meeste stoten. Super handig dus wanneer je je telefoon per ongeluk laat vallen. Dit soort gevaren zitten in de kleinste hoekjes. Zelfs wanneer je je telefoon uit je zak haalt kan deze op de grond vallen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Kies daarom voor een goed hoesje dat daadwerkelijk tegen een stootje kan. Merken als Otterbox zijn hierin goed. Hoesjes die van hard plastic zijn gemaakt, vangen de rake klappen zonder enige moeite op en het hoesje zelf gaat ook niet bij de eerste tik gelijk al kapot. Dit soort hoesjes gaan soms ook gewoon jaren mee en kunnen ook nog eens enorm stijlvol ogen.

Waar je wel op wil letten is dat het hoesje niet de draadloos opladen-functie van je telefoon dwarsboomt. Dat is bij sommige beschermhoesjes nog weleens het geval. Zorg ervoor dat je goed de beschrijving checkt van het hoesje dat je op het oog hebt of kies voor Totallee die met zijn minimalistische design je telefoon alleen maar complimenteert.

Ook interessant