De beste voeding voor het sporten om maximaal te trainen

Een goed begin is het halve werk zegt men altijd. Het is een mantra om je leven op af te stellen, ook als je fanatiek gaat sporten. Daarom helpen we je een handje door de beste voeding voor een sportsessie voor je op een rijtje te zetten. Sla deze pagina maar alvast op om in de toekomst te profiteren!

Wie een pittige sportsessie tegemoet gaat, kan dit natuurlijk niet doen op een lege maag. Dat is alsof je gaat voetballen zonder voetbal. Je hebt brandstof nodig om het maximale uit je sessie te halen en dus helpen we je een handje op weg. Volgens de wetenschap zijn de onderstaande voedingsmiddelen namelijk het beste om te nemen voor je begint met sporten.

1. Granaatappel

We trappen af met een ondergewaardeerd stuk fruit: de granaatappel. Granaatappels zijn de ideale voeding voor het sporten doordat deze vol zitten met vitamine C, anthocyanines en ellagitannines. Die laatste twee ken je wellicht niet, maar dat zijn antioxidanten die je lichaam een groot plezier doen. Zo helpen deze antioxidanten met het remmen van ontstekingen, verminderen ze de vermoeidheid van je spieren en versnellen ze het herstel van je spieren.

Uit onderzoek blijkt dat atleten die granaatappelextract slikken na het sporten minder last hebben van spierpijn en ze herstelden ook nog eens sneller. Daarom raden we aan om granaatappelpitjes door de magere kwark of yoghurt te doen bij je ontbijt of lunch. Het helpt je lichaam alleen maar mee tijdens je training.

2. Groene thee

Het zou geen geheim meer moeten zijn dat cafeïne helpt met het versnellen van je metabolsime. Mocht je dat nog niet weten, raden we je ook vooral aan om dit artikel even te lezen. Groene thee drinken voor het sporten helpt dan ook enorm, want ook dit warme drankje zit vol cafeïne.

Van het stofje wordt je natuurlijk ook een stuk alerter en kun je je daardoor vaak beter focussen. Ook tijdens het sporten is dat handig, want zo blijf je veel meer bezig met de workout die je aan het doen bent. Een echte aanrader dus om groene thee te drinken voor je begint met sporten.

3. Eieren

Wat heb je nodig als je gaat sporten? Eiwitten natuurlijk en die vind je het snelst in eieren zelf. Daarom is het één van de voedingsmiddelen die absoluut niet kan ontbreken in dit lijstje met beste voeding voor het sporten. Eiwitten helpen je met het herstellen van je spieren. Dat is bewezen en dus raden we het zeker aan om eieren te eten voor je gaat sporten.

Naast de eiwitten die je op die manier binnenkrijgt, zijn er ook nog andere voordelen aan het eten van eieren. Je krijgt namelijk ook gewoon een hoop vitamines en mineralen binnen, wat eveneens goed is voor je gezondheid. Daarbij zorgen eieren voor een piek in je metabolisme.

4. Zoete aardappel

Ook zoete aardappelen worden enorm aangeraden als voeding voor het sporten. Het betreft hier een groente (ja, zoete aardappelen zijn groenten) die rijk is aan vezels en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken. Zo zit de groente vol met ijzer, calcium en selenium, net als vitamine B en C. 

Toch is dat niet de grootste reden om zoete aardappel te gebruiken als een bodem voor het sporten. Dat heeft namelijk te maken met het soort koolhydraten dat je binnenkrijgt bij het eten van zoete aardappelen. De groente bevat namelijk koolhydraten met een lage glycemische index. Dit soort koolhydraten worden minder snel omgezet in glucose door je lichaam, wat beter is voor je.

5. Hummus

We sluiten af met hummus, een voedingsmiddel dat je lichaam voorziet van langzame koolhydraten. Hierdoor voorkom je dat je bloedsuikerspiegel geen pieken krijgt en je energieniveau langer op peil blijft. Anderzijds bevat hummus ook meer dan genoeg eiwitten om ervoor te zorgen dat de schade aan je spieren niet al te groot wordt. Op die manier kun je sneller een volgende sportschool sessie inplannen en nog vaker je spieren trainen!

Neem de beste voeding voor het sporten op tijd

Wel is het belangrijk om te weten dat er een ideale tijd is om de bovenstaande voedingsmiddelen op tijd te nemen. Aangeraden wordt namelijk om je kersen, eieren of iets dergelijks te eten zo’n twee uur voor het sporten. Zo weet je zeker dat de voedingsmiddelen ook goed omgezet worden tot brandstof zodat je het maximale uit je sessie kunt halen.

Mocht je nog op zoek zijn naar nieuwe oefeningen om in je trainingsschema op te nemen, heb je geluk! We hebben namelijk een scala aan goede oefeningen voor je, waaronder trainingen om grotere biceps te krijgen, je schouders beter te trainen en oefeningen voor dat gedroomde sixpack.

Ook interessant