Deze 4 trainingsfouten in de sportschool moet je voorkomen om blessures te vermijden
Wie begin dit jaar als goed voornemen heeft genomen om meer te gaan sporten en nog steeds goed bezig is, is wellicht geneigd om zijn sportsessies wat uit te breiden. Het is een goed streven, maar je moet wel oppassen dat je jezelf niet blesseert. Anders kan je zo weken lang uit de roulatie liggen en dat moet je natuurlijk niet hebben. Wij zetten daarom de vier trainingsfouten die voor blessures zorgen om te vermijden op een rijtje.
Wie de sportschool bezoekt, gaat waarschijnlijk ook flink aan de slag met de dumbbells. Het bekende gereedschap in de sportschool is ideaal voor een rits aan oefeningen, maar kan ook gemakkelijk voor blessures zorgen. Gelukkig helpen we je een handje om ervoor te zorgen dat je niet onnodig geblesseerd raakt tijdens het sporten.
Voor we beginnen met het uitleggen van de veelgemaakte fouten is het belangrijk om te weten dat er een simpele methode is om ervoor te zorgen dat de kans op blessures vermindert. Oefen namelijk eerst met de oefening voordat je het onderste uit de kan probeert te halen. Pas wanneer je de juiste vorm snapt, is het slim om de juiste gewichten te pakken, want dan neemt het risico op blessures af.
1. Polsen buigen
We trappen gelijk af met de grootste boosdoener van blessures als je krachttraining doet. Wie zijn polsen gebogen heeft tijdens het tillen van dumbells of bij het gebruik van apparaten waarbij je handvatten weg moet drukken, loopt een risico. Wie zijn polsen buigt, zorgt namelijk voor verkeerde spanning op je polsen en dat is niet de bedoeling.
Het is daarnaast ook nog eens slecht voor de trainingssessie zelf. Je bent namelijk sterker met een duw- of trekbeweging wanneer je je pols recht houdt. Je kunt dan namelijk meer spanning zetten op je onderarmspieren. Het gevolg is dat je meer grip hebt en beter de gewichten kunt heffen.
2. Onvolledige houding
Wie gewichten gebruikt voor krachttraining moet er altijd voor zorgen dat hij een goede houding heeft. Toch komt het geregeld voor dat mensen vergeten om een complete houding aan te nemen die je sportsessie bevordert. Het aanspannen van je core is namelijk een belangrijk onderdeel van het hebben van een correcte houding.
Door je core aan te spannen zorg je voor meer stabiliteit in je lichaam en dat is goed wanneer je met een oefening bezig bent. Dat vermindert het risico op blessures wanneer je bijvoorbeeld een Bicep Curl aan het doen bent. Door je core aan te spannen is de kans kleiner dat je je onderrug blesseert. Op zo’n blessure zit nooit iemand op te wachten.
Wanneer je die houding correct hebt, ben je overigens nog steeds niet klaar om een goede sessie krachtoefeningen te doen. Daarvoor moet je eerst rekening houden met één belangrijk feit: de oefening werkt het beste als je tegen de zwaartekracht werkt. Dat is de manier om optimaal gebruik te maken van het gewicht dat je tijdens je trainingssessie gebruikt.
3. Oefeningen niet volledig afmaken
Een andere veelgemaakte fout is het vergeten om een oefening volledig af te maken. Dat betekent dat mensen soms vergeten het complete bewegingsbereik van een spier te gebruiken. Als je dit niet doet, voer je de oefening simpelweg niet goed uit en is het gemakkelijker om blessures op te lopen.
Met een kabel werken of dumbells is dan ook altijd goed om ervoor te zorgen dat je het complete bewegingsbereik van een spier gebruikt. Door de spier volledig te trainen weet je zeker dat je op termijn zwaardere gewichten aankunt zonder dat je jezelf daarmee blesseert.
4. Momentum gebruiken is slecht
We sluiten af met de kleine manier van valsspelen die soms tijdens het sporten lekker lijkt, maar in werkelijkheid slecht is. Natuurlijk doelen we op het gebruiken van momentum tijdens het sporten. Dat wil zeggen dat je het gewicht van (in dit geval) een dumbell gebruikt om een deel van de beweging voor je te laten doen.
Je gebruikt de invloed van de zwaartekracht op het gewicht om deze gemakkelijker te heffen. Op die manier train je alleen je spier niet optimaal. In het geval van een Bicep Curl haal je niet alle kracht uit je bicep en daarnaast krijg je door het zwiepen van het gewicht ook nog eens een ongecontroleerde houding. Dat kan weer leiden tot een blessure en dat moet je natuurlijk voorkomen.
Zo vermijd je trainingsfouten die voor blessures zorgen
Nu je de grootste trainingsfouten weet die blessures creëren, weet je precies wat je niet moet doen. Daarom is het tijd om te sporten en daarbij kunnen we een handje helpen. We hebben namelijk een scala aan goede oefeningen voor je, waaronder trainingen om grotere biceps te krijgen, je schouders beter te trainen en oefeningen voor dat gedroomde sixpack.