Zo kun je in 2023 10.000 euro sparen

De eerste maand van 2023 is alweer bijna begonnen. Toch is het nooit te laat om een doel te zetten dat je binnen het jaar wil vervullen. Een goed doel om voor jezelf te zetten is door bijvoorbeeld geld opzij te zetten voor later. Daarom helpen we je een handje en leggen we je precies uit hoe je in 2023 10.000 euro kan sparen.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een hoger of lager bedrag, maar het is goed om voor jezelf een doel te stellen dat financieel haalbaar is. Het stappenplan waarmee we je helpen is daarop immers ook gebaseerd. Daarbij kun je een aantal handige trucjes gebruiken, maar het feit blijft dat je natuurlijk wel genoeg geld moet verdienen om daadwerkelijk ook die 10.000 euro te sparen. 

1. Hoeveel moet je maandelijks sparen?

Dat is de vraag die je als eerst moet gaan beantwoorden is hoeveel geld je iedere maand realistisch opzij kunt zetten. Stel dat je op 1 februari begint met sparen. Dan moet je maandelijks 909,09 euro opzij zetten. Dat is een bedrag dat lang niet haalbaar is voor iedereen om opzij te zetten.

Toch kun je deze berekening in je voordeel laten werken. Op basis van je maandloon kun je namelijk alvast uitrekenen hoeveel vakantiegeld je krijgt dit jaar. Als je dat bedrag in één keer opzij zet, laten we zeggen 2000 euro, is de berekening al een stuk gunstiger. Dan hoef je slechts 727,27 euro per maand opzij te zetten.

Indien je ook nog eens recht hebt op een dertiende maand of een winstuitkering kun je dit ook eventueel al incalculeren en op basis daarvan het maandbedrag nog verder verlagen. 

2. De daadwerkelijke spaarbank bepalen

Nu je een streefbedrag hebt om te gaan sparen iedere maand, is het tijd om ook daadwerkelijk te bepalen hoeveel je kunt gaan sparen. Hiervoor raden we vooral aan om de bankafschriften erbij te pakken. Een handige tip is om dit via de internetbankieren-app te doen. Die geven vaak al een goed inzicht in de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Op basis hiervan kun je vaak al een prognose maken van hoeveel je iedere maand overhoudt. Dit bedrag kun je gelijk wegzetten voor de spaarpot om in 2023 10.000 euro te sparen. 

tips om op je abonnementen te besparen

3. Kosten besparen

Als je na het bepalen van je daadwerkelijke spaarbank nog ver van het bedrag dat je maandelijks moet sparen, heb je twee opties. Meer geld verdienen is optie 1, maar dat is lang niet altijd een realistische optie. Optie 2 is daarom handiger om voor te gaan, namelijk door kosten te besparen.

Dit kun je op allerlei manieren doen zonder er daadwerkelijk heel veel last van te hebben. Zo hebben we al tal van tips voor je om te besparen op je energierekening. Daarnaast hebben we een aantal handige tips om kosten te besparen op de abonnementen van je streamingdiensten. Door beide gidsen goed tot je te nemen en toe te passen kun je zo honderden euro’s per maand besparen.

Zo kun je in 2023 10.000 euro sparen

4. Theorie omzetten in praktijk

Alles voor jezelf in kaart brengen is natuurlijk tot daar aan toe. De volgende stap is alleen om die theorie om te zetten in de praktijk. Dat kan voor sommigen nog wel eens lastig blijken. Gelukkig kun je door een passend plan voor jezelf op te stellen al snel de motivatie vinden om dit ook daadwerkelijk uit te voeren.

Zo helpt het bijvoorbeeld om met jezelf af te spreken dat je direct na je salaris 500 euro overmaakt naar je speciale 2023 10.000 spaarrekening. Vanaf daar kijk je wekelijks wat je extra bespaard door bewust op te schrijven wat je niet hebt uitgegeven en hoeveel geld er daardoor extra op je rekening staat. Dat boek je wekelijks over naar de spaarpot en halverwege het jaar kijk je hoe je er dan voor staat. Anderzijds kun je ook gelijk kiezen om het gehele bedrag van 909,09 euro over te boeken, maar dat is zoals eerder al aangegeven lang niet voor iedereen haalbaar. 

5. 10.000 euro sparen maak je een uitdaging

Het sparen moet natuurlijk wel leuk blijven. Om ervoor te zorgen dat je op een leuke manier spaart, helpt het om jezelf uit te dagen. Zo kun je nu alvast bepalen dat je bepaalde maanden in het jaar helemaal geen onnodige uitgaven mag maken. Doordat je met die uitdaging in het vooruitzicht uitkijkt naar de desbetreffende maand geniet je meer van de dingen waaraan je je geld wel uitgeeft. 

Uiteindelijk is het wel belangrijk dat je jezelf niet gaat ontzien van primaire levensbehoeftes. Zorg er dus voor dat je niet overtollig geld bespaart op voeding of iets dergelijks. Dit kun je hoogstens doen door voor het goedkopere merk te kiezen om op die manier te besparen of door wat minder vaak buiten de deur te eten. 

Ook interessant